Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc pora zaplanować wigilijne menu : ) U nas na pewno nie zabraknie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Bezowa pianka i kakaowa kruszonka dopełniają pysznego efektu. Polecam!!


Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło pokrojone w małe kawałki oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części i owinięte folią spożywczą schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 20 minut. Po tym czasie jedną z nich zetrzeć na grubych oczkach tarki na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, przestudzić.

Składniki na masę serową:

Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.

Dodatkowo:

Na przestudzony spód wylać masę serową, ułożyć dokładnie odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Lśniącą pianę przełożyć na brzoskwinie i delikatnie, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Na bezę zetrzeć pozostałą część kakaowego ciasta (na dużych oczkach tarki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!



 

Exit mobile version