Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z frużeliną i bezą

Delikatny sernik z owocową frużeliną i bezą to ulubieniec mojej córki. Bardzo lekki z wyraźnym posmakiem owoców leśnych wprost rozpływa się w ustach : ) Polecam!!

Składniki na ciasto (23x33cm):

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego). Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na wielkość blachy i przełożyć na jej dno.

Składniki na serową masę:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. Wylać ją na przygotowany spód i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec 60 minut. Wyjąć, przestudzić. 

Składniki na frużelinę:

Owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i połowę wody, podgrzać. Gdy cukier się rozpuści dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z połową pozostałej wody i szybko wymieszać, aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby dodać kolejną łyżkę mąki wymieszanej z pozostałą wodą, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dużo zależy od ilości soku puszczonego przez owoce. Przestudzić i wyłożyć na sernik.

Składniki na bezę:

Białka ubić, zwiększając stopniowo obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Bezową masę rozsmarować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (23×33 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez 30 minut. Zmniejszyć temp. do 100 C i piec kolejne 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na sernik z frużeliną i całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Exit mobile version