Site icon marta-gotuje.pl

Sernik pomarańczowy

pomarańczowy sernik

Nadszedł czas, aby przedstawić dzieło, do którego potrzebowałam kandyzowanych pomarańczy… uwielbiam serniki, ten jest pyszny, pięknie pachnie, idealnie nadaje się na święta… ostatnio dużo o tym słyszymy i moją kuchnię również dominują świąteczne smaki, ale w końcu na „ten czas” czekam cały rok!: ) Polecam!  Przepis znaleziony u majanaboxing.

Składniki na spód:

  • 1 paczka ciastek digestive
  • 50 ml masła

Ciastka kruszymy (tłuczkiem do mięsa lub co osobiście preferuję – ręcznie). Dodajemy roztopione masło i dobrze mieszamy. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wykładamy masę ciasteczkową, dobrze ugniatając. Pieczemy ok 8- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.

Składniki  na masę serową:

  • 3-4 pomarańcze
  • 500 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
  • 400 g serka waniliowego (u mnie Danio)
  • 175 g cukru
  • 4 jajka

Zmiksować sery na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrem (najpierw ubijam białko, dodaje cukier, a następnie żółtka). Ubite jajka dodać do serów, dokładnie wymieszać. Pomarańcze zetrzeć na tarce lub w blenderze (aby otrzymać sok z cząstkami owoców), dodać do masy i wymieszać. Całość przelać na ciasteczkowy spód.

Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 C. W moim przypadku były to 2 godziny, ze względu na niestandardowy piekarnik ; ) Studzić w piekarniku (tzn. po upieczeniu można zostawić go w cieple przez ok. 40 min, później uchylić drzwiczki piekarnika).

Kiedy sernik całkowicie ostygnie dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy oraz polewą.

Składniki  na polewę:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50  – 100 ml śmietany kremówki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i mieszamy. (dodajemy taką ilość, aby uzyskać pożądaną konsystencję)

Smacznego : )
Exit mobile version