Site icon marta-gotuje.pl

Torcik bezowy z kremem czekoladowym ganache i granatem

Torcik bezowy z kremem ganache z białej czekolady i granatem to połączenie idealne. Całość wspaniale ze sobą współgra, a lekko kwaskowy granat super przełamuje smak bezy i słodkiego kremu. Polecam!!!


Składniki (5 małych torcików):

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ocet i wymieszać. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, sztywna i lśniąca, a cukier niewyczuwalny podczas rozcierania między palcami. Łyżką lub szpatułką przekładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować kształty przypominające okrąg. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez 100 minut. Po tym czasie bezę zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli zależy Wam, aby beza była białego koloru temp. należy zmniejszyć do 100 C i wydłużyć suszenie. Osobiście uwielbiam chrupiącą bezę, która jest całkiem wysuszona, również w środku ; )

Składniki na krem czekoladowy ganache:

Do podania:

Kremówkę zagotować, dodać posiekaną lub połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszać, dodać wrzątek i ponownie wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Po tym czasie zmiksować na gładki krem.

Na upieczony torcik wyłożyć przygotowany krem, udekorować ziarenkami granatu.

Smacznego!


Exit mobile version