Kontakt

blog kulinarny

Torcik bezowy z kremem czekoladowym ganache i granatem

Torcik bezowy z kremem ganache z białej czekolady i granatem to połączenie idealne. Całość wspaniale ze sobą współgra, a lekko kwaskowy granat super przełamuje smak bezy i słodkiego kremu. Polecam!!!


Torcik bezowy z kremem z białej czekolady


Składniki (5 małych torcików):

  • 3 białka (z jajek wielkości L)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu z białego wina
  • 150 g drobnego cukru do wypieków

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ocet i wymieszać. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, sztywna i lśniąca, a cukier niewyczuwalny podczas rozcierania między palcami. Łyżką lub szpatułką przekładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować kształty przypominające okrąg. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez 100 minut. Po tym czasie bezę zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli zależy Wam, aby beza była białego koloru temp. należy zmniejszyć do 100 C i wydłużyć suszenie. Osobiście uwielbiam chrupiącą bezę, która jest całkiem wysuszona, również w środku ; )

Składniki na krem czekoladowy ganache:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki wrzątku

Do podania:

  • granat

Kremówkę zagotować, dodać posiekaną lub połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszać, dodać wrzątek i ponownie wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Po tym czasie zmiksować na gładki krem.

Na upieczony torcik wyłożyć przygotowany krem, udekorować ziarenkami granatu.

Smacznego!


Torcik bezowy z kremem czekoladowym ganache i granatem



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 31 października, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Walentynki, Wyroby na różne okazje

11 komentarzy

  1. Jagaaa

    Aż ślinka cieknie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Jowita

    Beza juz w piekarniku tylko takie pytanie czy pózniej na noc otwierasz czy lekko uchylasz?

      1. Jowita

        Udało się !!!!!!!! a ten krem rewelacja wykorzystam też do innych deserków 🙂

        1. Marta

          Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  3. Justyna

    Fajny przepis beza mi wyszła idealna chyba pierwszy raz 🙂 tak jak pisałaś dałam 100 C żeby była biała ale suszyłam dwa razy tyle więc chyba nie ma to sensu tyle prądu ciągnąć dla koloru 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 smakowo obie wersje równie pyszne, więc jeśli komuś kolor nie przeszkadza to pewnie 🙂

  4. Torcik bezowy, nasz nr 1 wśród słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
11 + 26 =


Top