Torcik bezowy z kremem czekoladowym ganache i granatem

Torcik bezowy z kremem ganache z białej czekolady i granatem to połączenie idealne. Całość wspaniale ze sobą współgra, a lekko kwaskowy granat super przełamuje smak bezy i słodkiego kremu. Polecam!!!


Torcik bezowy z kremem z białej czekolady

Składniki (5 małych torcików):

  • 3 białka (z jajek wielkości L)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu z białego wina
  • 150 g drobnego cukru do wypieków

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ocet i wymieszać. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, sztywna i lśniąca, a cukier niewyczuwalny podczas rozcierania między palcami. Łyżką lub szpatułką przekładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować kształty przypominające okrąg. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez 100 minut. Po tym czasie bezę zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli zależy Wam, aby beza była białego koloru temp. należy zmniejszyć do 100 C i wydłużyć suszenie. Osobiście uwielbiam chrupiącą bezę, która jest całkiem wysuszona, również w środku ; )

Składniki na krem czekoladowy ganache:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki wrzątku

Do podania:

  • granat

Kremówkę zagotować, dodać posiekaną lub połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszać, dodać wrzątek i ponownie wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Po tym czasie zmiksować na gładki krem.

Na upieczony torcik wyłożyć przygotowany krem, udekorować ziarenkami granatu.

Smacznego!


Torcik bezowy z kremem czekoladowym ganache i granatem

Komentarzy: 12

  1. Jagaaa
    31 października 2018 / 15:01

    Aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2018 / 22:14

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    31 października 2018 / 21:02

    Słodziaki 😍

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2018 / 22:14

      Dziękuję 🙂

  3. Jowita
    31 października 2018 / 21:41

    Beza juz w piekarniku tylko takie pytanie czy pózniej na noc otwierasz czy lekko uchylasz?

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2018 / 22:15

      Uchylam 🙂

      • Jowita
        3 listopada 2018 / 1:46

        Udało się !!!!!!!! a ten krem rewelacja wykorzystam też do innych deserków 🙂

        • Marta
          Autor
          3 listopada 2018 / 2:36

          Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  4. Justyna
    4 listopada 2018 / 11:19

    Fajny przepis beza mi wyszła idealna chyba pierwszy raz 🙂 tak jak pisałaś dałam 100 C żeby była biała ale suszyłam dwa razy tyle więc chyba nie ma to sensu tyle prądu ciągnąć dla koloru 🙂

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2018 / 10:38

      Ogromnie się cieszę 🙂 smakowo obie wersje równie pyszne, więc jeśli komuś kolor nie przeszkadza to pewnie 🙂

  5. 15 listopada 2018 / 14:17

    Torcik bezowy, nasz nr 1 wśród słodkości!

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2018 / 1:48

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 30 =