Kontakt

blog kulinarny

Krem z pomidorów

Krem z pomidorów to pyszna propozycja na obiad lub lekką kolację. Przygotujecie ją błyskawicznie z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Lubiana przez wszystkich, a do tego bardzo zdrowa. Polecam!!


Krem z pomidorów przepis


Składniki (1 porcja):

  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 plastra selera korzeniowego
  • 1/2 pietruszki
  • sól himalajska, pieprz
  • do podania: 1 łyżeczka oleju rzepakowego, kromka żytniego chleba, ew. świeża bazylia

Warzywa pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnuszka i zalać do połowy wodą. Doprawić solą i pieprzem, ugotować do miękkości. Dodać pomidory z puszki i zmiksować na gęsty krem. Na talerzu dodać łyżeczkę oleju. Podawać z żytnim chlebem i opcjonalnie listkami świeżej bazylii.

Smacznego!


Krem z pomidorów przepis

Przepis pochodzi z książki “Insulinooporność. Leczenie Dietą” H. Stolińskiej-Fiedorowicz i świetnie obrazuje wszystkie propozycje, które tu znajdziecie. Ma być prosto, pysznie i zdrowo : ) Jak wskazuje tytuł, książka została poświęcona insulinooporności, czyli obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny. Mimo to warto po nią sięgnąć, nawet jeśli ten problem Was nie dotyczy, ale interesuje Was zdrowy styl życia i prawidłowe odżywianie, pamiętając, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Bardzo podoba mi się, że przepisy zostały skomponowane w 4-tygodniowe menu z dokładnym oznaczeniem wartości energetycznej, ilości białka, tłuszczu, przyswajalnych węglowodanów oraz błonnika w każdym posiłku. Codziennie czeka na nas receptura na pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację. Przepisy są szybkie do przygotowania i nie zawierają na liście składników trudno dostępnych pozycji. Pomimo swojej prosty zachęcają smakiem i różnorodnością. Poza całomiesięcznym menu w książce znajdziecie również część merytoryczną. Autorka w sposób rzeczowy i kompetentny przekazuje wiedzę na temat przyczyn rozwoju insulinooporności, jej diagnostyki i leczenia. Doradza jak czytać etykiety, która aktywność fizyczna jest najbardziej wskazana oraz jak odpowiednio łączyć produkty spożywcze tworząc zdrowe posiłki, tak aby zneutralizować objawy i zatrzymać postępującą insulinooporność. Osobiście uważam ją za bardzo wartościową pozycję i nie spodziewałam się, że aż tyle osób zmaga się z tym problemem. A jakie są Wasze doświadczenia, badaliście się kiedyś w tym kierunku?


Insulinooporność Leczenie Dietą


Insulinooporność Leczenie Dietą Hanna Stolińska Fiedorowicz



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 6 listopada, 2018
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Książki kulinarne, Recenzje, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność, Zupy

14 komentarzy

  1. Nina

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Majka

    Interesująca propozycja 🙂

    1. Marta

      To jedna z prostszych zup, a taka błyskawiczna opcja bardzo często się przydaje 🙂

  3. Aga

    Zrobione i zjedzone pycha!

  4. Daria

    Pychotka i książka fajna 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, książka warta uwagi 🙂

  5. Alicja

    Super zupka 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  6. Malwina

    Fajnie rozgrzewa i ta łatwość przygotowania, szczerze… nie myślałam że bez bulionu się uda!!!!!!! super 🙂

    1. Marta

      O tak, ta zupa jest super prosta, ale mimo to bardzo pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 + 28 =


Top