Tortillki, czyli tortille z szynką, serem i kukurydzą to klasyczna przekąska do podania na imprezie. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, więc zawsze błyskawicznie znika ze stołu. Proste i szybkie do przygotowania, sprawdzą się również jako codzienna przekąska. Polecam!!!
Składniki (8 porcji):
- 4 tortille (przepis na domowe tortille tutaj)
- 8 plastrów ulubionej szynki w plastrach (130 g)
- 8 plastrów ulubionego żółtego sera w plastrach (150 g)
- 85 g kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu (można pominąć i podać z sosem na boku)
- zioła prowansalskie lub oregano
Każdą tortillę posmarować łyżką sosu pomidorowego. Następnie nałożyć na nią po dwa plastry szynki i sera. Posypać kukurydzą i ziołami prowansalskimi. Zawinąć i piec w nagrzanym grillu elektrycznym przez ok. 5-7 minut. Przed podaniem pokroić na kawałki.
Smacznego!
Kaloryczność 1 szt.: 187 kcal; białka 10,9 g; tłuszcze 7,3 g; węglowodany 19,1 g
Przepis pochodzi z książki „Zdrowo w 15 minut”, która jest skarbnicą błyskawicznych przepisów w wersji fit. Znajdziecie tu następujące rozdziały: ekspresowe śniadania, szybkie śniadania, błyskawiczne słodkości, niebanalne przekąski, zdrowe koktajle. Autorka dzieli się również z czytelnikami swoimi wskazówkami i przydatnymi informacji na temat zdrowego odżywiania.
Książkę możecie teraz kupić w promocyjnej cenie na stronie inverso.pl . W księgarni internetowej Inverso znajdziecie nie tylko świetne książki kulinarne (które kupuję bezustannie ; ) ) ale również gry planszowe czy, puzzle, co za każdym razem skutecznie wykorzystują moje dzieci : )
*Wpis powstał przy współpracy z Inverso