Site icon marta-gotuje.pl

Bolońskie ragout

Bolońskie ragout to danie uwielbiane przez moje Maluchy. Jeśli jest makaron i czerwony sos to nie muszę się martwić, czy jakieś danie im zasmakuje ; ) Sos do makaronu to również idealne miejsce do przemycenia dodatkowej porcji warzyw takich jak por, czy pietruszka, na które nie zawsze mają ochotę : ) Polecam!!!


Składniki:

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i por oraz starte na najdrobniejszych oczkach tarki marchewki i pietruszki. Smażyć przez około 5 minut, do czasu aż się zeszklą. Dodać mięso i smażyć kolejne kilka minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso.

Do usmażonego mięsa (gdy będzie lekko brązowe) wlać czerwone wino. Gdy prawie całe odparuje dodać pomidory z puszki, wodę, grzyby i laskę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić jak najdłużej (co najmniej 2 godziny) co jakiś czas mieszając.

Dodać przecier pomidorowy, cukier i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, nie wodnisty. Gotować chwilę do czasu aż zacznie bulgotać i pryskać dookoła. Dodać łyżkę masła i delikatnie przemieszać. Podawać z makaronem np. pappardelle lub penne, udekorować parmezanem.

Smacznego!




Inspiracaja „Opowiadania drewnianego stołu” – M. Walecka

Exit mobile version