Kontakt

blog kulinarny

Bolońskie ragout

Bolońskie ragout to danie uwielbiane przez moje Maluchy. Jeśli jest makaron i czerwony sos to nie muszę się martwić, czy jakieś danie im zasmakuje ; ) Sos do makaronu to również idealne miejsce do przemycenia dodatkowej porcji warzyw takich jak por, czy pietruszka, na które nie zawsze mają ochotę : ) Polecam!!!


bolońskie ragout przepis


Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży kawałek pora
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
  • 1 szklanka wody
  • 2 kawałki suszonych grzybów (bez namaczania)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • parmezan do posypania

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i por oraz starte na najdrobniejszych oczkach tarki marchewki i pietruszki. Smażyć przez około 5 minut, do czasu aż się zeszklą. Dodać mięso i smażyć kolejne kilka minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso.

Do usmażonego mięsa (gdy będzie lekko brązowe) wlać czerwone wino. Gdy prawie całe odparuje dodać pomidory z puszki, wodę, grzyby i laskę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić jak najdłużej (co najmniej 2 godziny) co jakiś czas mieszając.

Dodać przecier pomidorowy, cukier i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, nie wodnisty. Gotować chwilę do czasu aż zacznie bulgotać i pryskać dookoła. Dodać łyżkę masła i delikatnie przemieszać. Podawać z makaronem np. pappardelle lub penne, udekorować parmezanem.

Smacznego!


ragout bolońskie przepis


ragout przepis

Inspiracaja “Opowiadania drewnianego stołu” – M. Walecka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 października, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania obiadowe, Kuchnia włoska, Mielone, Wieprzowina, Wołowina

13 komentarzy

  1. Gosia

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Majka

    Jak jest makaron to moje szkraby na pewno chętnie zjedzą 😉 Często przemycam warzywa, bo co niektórzy niestety nie przepadają.

    1. Marta

      Ooo to widzę, że u Was podobnie i też makaron jest uwielbiany 🙂 U nas to nawet bez dodatków może być 😉

  3. Isia

    Fajny obiad i pięknie podane 🙂

  4. D.

    Super smak tylko ja dodałam samą wołowinę zamiast wieprzowiny i jeszcze wiecej winka 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top