Kontakt

blog kulinarny

Orzechowa szarlotka

Jabłkowy sezon rozpoczęty, więc każda pora jest dobra, aby upiec smakowitą szarlotkę, zwłaszcza z dodatkiem bezowej pianki i pysznej orzechowej kruszonki ; ) Prezentuje się bardzo okazale, więc jestem pewna, że zachwyci Waszych domowników i to nie tylko od tej wizualnej strony : ) Polecam!!!


orzechowa szarlotka przepis


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masla
  • 3 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie rodzynki

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Orzechy uprażyć na suchej patelni, powinny być mocno zrumienione i aromatyczne. Zmielić blenderem na drobny pył, przestudzić. Dodać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać. Na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jedną trzecią ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażarki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić pozostałym ciastem razem z brzegami, tak aby ciasto sięgało mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. Masło rozpuścić na patelni, przełożyć jabłka (i opcjonalnie rodzynki). Dusić chwilę na mocnym ogniu, a następnie zmniejszyć moc do połowy, dodać miód i cynamon. Dusić do czasu, aż cały sok puszczony przez jabłka wyparuje, a te zamienią się w mus. Przestudzić.

Ostudzone jabłka wyłożyć na schłodzony spód. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i gęsta. Przełożyć na jabłkową warstwę, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą jedną trzecią część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia.

Smacznego!


szarlotka orzechowa przepis

Inspiracja “Opowiadania drewnianego stołu” M. Walecka

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 6 października, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

54 komentarzy

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  1. Majka

    Wygląda szlachetnie 😍 Szarlotkowa piękność! Na bank zrobię 😊

    1. Majka

      Niebiański zapach, niebiański smak ❤ A tak w ogóle to wszystkie Twoje szarlotki są wyjątkowe 😋

      1. Marta

        Dziękuję, jak zawsze ogromnie mi miło i cieszę się, że posmakowała 🙂 Udanego weekendu 🙂

    2. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Gabi

    Wow!!! naprawdę wspaniała 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  3. Kinia

    Prezentuje się idealnie i na pewno tak smakuje 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie polecam 🙂

  4. Aga

    Mniam ale musi pachnieć teraz u Ciebie 🙂

    1. Marta

      Zapach jest wspaniały, kocham szarlotki również za ich aromat 🙂

  5. Aga

    Wygląda obłędnie! Poproszę kawałek!

    1. Marta

      Proszę się częstować 🙂

  6. Mala Mi

    Będę dziś piec!!!

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  7. Dusia

    Porywam kawałeczek 🙂

    1. Marta

      Proszę nawet dwa 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. Magda Z.

    Megaaaa wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  9. Renia

    Już w piecu 🙂 a ja czuję że pyszna będzie 🙂

    1. Marta

      Super! mam nadzieję, że posmakowała? 🙂

  10. MakowaPanienka

    Wygląda pysznie uwielbiam szarlotki zwłaszcza z bezą 🙂

    1. Marta

      W takim razie ta na pewno Ci posmakuje 🙂

  11. Isia

    Wspaniała i piękne zdjęcia aż jem z ekranu 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  12. Gabrysia

    Wyszła idealnie!!!!!

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  13. Maria M

    Właśnie zrobiłam jest pyszna

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂

  14. Grażyna

    Pyszna dosłownie jak z najlepszej kawiarni, rozeszła się w mig 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  15. Zoja

    Przepyszna jest!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  16. Renia

    Pychotka …szkoda że jest już tylko wspomnieniem weekendu 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że zostały miłe wspomnienia 😉

  17. Milena

    Cudowna szarlotka kolejny świetny przepis zapisuję do zeszytu 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  18. Pola

    Najlepsza szarlotka jaką jadłam polecam przepis 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  19. Calie

    Przepyszna!!!!!! rodzinka w małym szoku że sama coś TAKIEGO upiekłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂

  20. Magda Z.

    Ideał nawet okruszki nie zostały 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Magda

    Ląduje na mojej liście ulubieńców jest przepyszna 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  22. jelllys

    Mniam super przepis 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  23. Hanusia

    Przepyszna, smak dzieciństwa z nowym posmaczkiem od dodatku orzechów czego u mnie się nie robiło 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  24. emma

    Wspaniale smakuje i pochwale sie ze pierwszy raz wyszla mi ta pianka!!!

    1. Marta

      Super i gratuluję pierwszej udanej bezowej pianki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top