Site icon marta-gotuje.pl

Budyń jaglany z jagodami

Uwielbiam lato za dostępność tylu pysznych owoców oraz warzyw i co roku żałuję, że ten czas tak szybko się kończy… W sezonie najczęściej zjadamy niezliczone ilości owoców bez dodatków, więc tym razem dla urozmaicenia przygotowałam jagodowy budyń z kaszy jaglanej. Jest on nie tylko pyszny, ale również pożywny i zdrowy, więc świetnie sprawdzi się także w roli śniadania. Dodatkowo, kolorowy budyń na pewno zaintryguje nawet największe niejadki ; ) Polecam!


Składniki :

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200-300 ml mleka (w zależności jak gęsty budyń lubicie)
  • 150 g jagód
  • opcjonalnie miód do posłodzenia

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie dodać mleko i dokładnie zmiksować na gładką masę. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać umyte i osuszone jagody, ponownie zmiksować. Układać warstwami w pucharkach, słoikach lub wysokich szklankach. Udekorować świeżymi jagodami.

Smacznego : )



Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Exit mobile version