Kontakt

blog kulinarny

Budyń jaglany z jagodami

Uwielbiam lato za dostępność tylu pysznych owoców oraz warzyw i co roku żałuję, że ten czas tak szybko się kończy… W sezonie najczęściej zjadamy niezliczone ilości owoców bez dodatków, więc tym razem dla urozmaicenia przygotowałam jagodowy budyń z kaszy jaglanej. Jest on nie tylko pyszny, ale również pożywny i zdrowy, więc świetnie sprawdzi się także w roli śniadania. Dodatkowo, kolorowy budyń na pewno zaintryguje nawet największe niejadki ; ) Polecam!


Budyń z kaszy jaglanej z jagodami

Składniki :

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200-300 ml mleka (w zależności jak gęsty budyń lubicie)
  • 150 g jagód
  • opcjonalnie miód do posłodzenia

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie dodać mleko i dokładnie zmiksować na gładką masę. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać umyte i osuszone jagody, ponownie zmiksować. Układać warstwami w pucharkach, słoikach lub wysokich szklankach. Udekorować świeżymi jagodami.

Smacznego : )


Pudding jaglany z jagodami

Przepis powstał w ramach kampanii “Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 lipca, 2015
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery, Konkursy, akcje, eventy, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

36 komentarzy

  1. iza

    ależ pysznie wygląda

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Dokładnie! W lecie jest tyle cudnych owoców…mogłabym żyć tylko na nich 😉
    Pyszności!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    1. Marta

      Mam tak samo 😉

  3. Kasia

    Ale to musi być pyszne!

    1. Marta

      Zdecydowanie, polecam wypróbować 🙂

  4. tita

    Bosko się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Ania

    Jutro chętnie wypróbuję na śniadanko 🙂

    1. Marta

      Proszę koniecznie dać znać jak smakowało 🙂

  6. nie sądziłam, że budyń jaglany to taka łatwa sprawa!

    1. Marta

      Sama byłam zaskoczona, że to takie proste! 😉

  7. gin

    Mmm, czyż można mu się oprzeć…? 🙂

    1. Marta

      Będzie ciężko… 😉

  8. Tatiana

    Pyszności! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. przepięknie podane 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Justysia

    Smaczek:)

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  11. zdjęcie proste, a jakie fantastyczne, Martaaa <3

    1. Marta

      Jakoś umknął mi Twój komentarz! Dziękuję… <3

  12. muszę sobie przygotować taki deser 🙂 a w lato równiez jem mnóstwo owoców i warzyw 🙂

    1. Marta

      Polecam! 🙂

  13. Gosia

    Coś pysznego! Polecam moje dzieciaki się zajadały, a kaszy jaglanej nie lubią… 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  14. Karolina

    Czy mleko ma być ciepłe czy zimne?czy można zamiast jagód użyć malin?

    1. Marta

      Dodaję zimne lub w temp. pokojowej, maliny również będą świetnie pasować 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować, pycha! 🙂

  15. Agata

    Pycha!!!! polecam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  16. Majka

    Świetna propozycja dla mojego malucha, zresztą dla reszty domowników również 🙂 Było pyszne 🙂 Dlaczego lato tak krótko trwa?

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 a lato mogłoby trwać cały rok 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top