Site icon marta-gotuje.pl

Chleb z samych ziaren (chleb zmieniający życie)

Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ; ) Przyznaję, że zanim zajęłam się wypiekaniem pieczywa w domu w ogóle mnie nie kusił, mój stosunek do niego był raczej obojętny pomimo tego całego internetowego szaleństwa. Teraz oczywiście musiałam spróbować i dołączyłam do grona jego zwolenników ; ) Jest pyszny, bardzo zdrowy, świetnie smakuje również na ciepło np. podgrzany w tosterze. Możecie dowolnie zmieniać jego skład tak, aby w sumie uzyskać 500 g składników. Dzięki swoim właściwościm siemię lniane pięknie go skleja, alternatywą jest również wykorzystanie nasion chia lub łusek babki płesznik. Polecam!!!



Składniki (keksówka 26x14cm):

2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalać 6 łyżkami wrzątku, odstawić na chwilę do zaparzenia. Pozostałe ziarna wymieszać razem z solą w misce. Dodać zaparzone siemię lniane, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę (u mnie 1,2 szklanki – masa powinna być wilgotna, ale nie mokra). Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby masa wchłonęła płyn i zmiękła, można odstawić na noc. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 60 minut. Studzić w formie i kroić dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzony, w przeciwnym razie może się kruszyć.

Smacznego!



Inspiracja




Exit mobile version