Chleb z samych ziaren (chleb zmieniający życie)

Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ; ) Przyznaję, że zanim zajęłam się wypiekaniem pieczywa w domu w ogóle mnie nie kusił, mój stosunek do niego był raczej obojętny pomimo tego całego internetowego szaleństwa. Teraz oczywiście musiałam spróbować i dołączyłam do grona jego zwolenników ; ) Jest pyszny, bardzo zdrowy, świetnie smakuje również na ciepło np. podgrzany w tosterze. Możecie dowolnie zmieniać jego skład tak, aby w sumie uzyskać 500 g składników. Dzięki swoim właściwościm siemię lniane pięknie go skleja, alternatywą jest również wykorzystanie nasion chia lub łusek babki płesznik. Polecam!!!


Chleb z samych ziaren

Składniki (keksówka 26x14cm):

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g sezamu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g siemienia lnianego + 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 – 1,5 szklanki wody

2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalać 6 łyżkami wrzątku, odstawić na chwilę do zaparzenia. Pozostałe ziarna wymieszać razem z solą w misce. Dodać zaparzone siemię lniane, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę (u mnie 1,2 szklanki – masa powinna być wilgotna, ale nie mokra). Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby masa wchłonęła płyn i zmiękła, można odstawić na noc. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 60 minut. Studzić w formie i kroić dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzony, w przeciwnym razie może się kruszyć.

Smacznego!


Chleb bez maki

Inspiracja


Pieczywo bez glutenu

Komentarzy: 30

  1. Kinia
    14 marca 2016 / 12:48

    Coś dla mnie :))

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:27

      🙂

  2. Agata
    14 marca 2016 / 13:27

    WYgląda pysznie!

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:27

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:27

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Mija
    14 marca 2016 / 14:34

    Rzeczywiście prosty, więc nawet ja która mam dwie lewe do pieczenia się skuszę 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:27

      Polecam, daj znać jak smakowało 🙂

  4. 14 marca 2016 / 18:42

    Jeszcze go nie robiłam i ciągle mnie kusi. Rzeczywiście jest taki znakomity?

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:29

      Mi bardzo smakował! 🙂 i do tego tak łatwo go zrobić, dla dzieci też super, bo orzechy im chrupią, ale np. mój Mąż nie podzielał naszego entuzjazmu, więc jak wszystko to kwestia gustu 🙂 Jak dodasz swoje ulubione ziarna i orzechy to na pewno będziesz wracać do wypieku 🙂

  5. RITA
    14 marca 2016 / 19:40

    WYGLĄDA PYSZNIE 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:30

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. Natalia
    14 marca 2016 / 21:52

    Musi być bardzo smaczny, czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć migdałów?

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:24

      Pewnie, że tak 🙂

  7. Karolina
    14 marca 2016 / 22:07

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:24

      MIło mi, że przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:24

      Zdecydowanie tak 🙂

  8. Emila
    15 marca 2016 / 12:36

    Super chlebek, dodałam też zurawinę i choć nie jest już z samych ziaren to i tak bardzo zdrowy i pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:24

      Żurawinę też dodaję wszędzie gdzie mogę 😉

  9. Kalka
    15 marca 2016 / 15:47

    Z dżemorem najlepszy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:25

      Potwierdzam ;))

  10. Monika
    16 marca 2016 / 23:45

    Pycha na pewno do powtórki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 marca 2016 / 11:17

      Super, że smakowało 🙂

  11. Ela
    7 stycznia 2017 / 13:45

    Wyszedł pyszny 🙂 bardzo lubię takie „wynalazki” zwłaszcza w zdrowej wersji pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:15

      Super :)))

  12. Agnieszka
    1 marca 2017 / 21:26

    Czy nasiona chia tez zalać gorąca woda i czy zmielic dwie łyżki nasion tak jak siemie?

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 22:44

      Nasion chia nie mielę, zalewam ciepłą (nie wrzącą) wodą i odstawiam, aż napęcznieją na ok. 20 minut 🙂

  13. Dorota
    18 marca 2021 / 15:00

    Bardzo się kruszy:( odmierzalam składniki miarka nie waga; czy to może mieć znaczenie? A w smaku pyszny:)

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 10:29

      Tak, ponieważ tu jedynym spoiwem jest siemię lniane, więc nawet drobne odstępstwa mogą wymagać mocniejszego „sklejenia”. Jeśli nie ma możliwości odmierzenia wagą można spróbować zmielić większą ilość siemienia, aby siła łączenia była większa 🙂 Prze krojeniem chleb musi być całkowicie wystudzony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 17 =