Kontakt

blog kulinarny

Chleb z samych ziaren (chleb zmieniający życie)

Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ; ) Przyznaję, że zanim zajęłam się wypiekaniem pieczywa w domu w ogóle mnie nie kusił, mój stosunek do niego był raczej obojętny pomimo tego całego internetowego szaleństwa. Teraz oczywiście musiałam spróbować i dołączyłam do grona jego zwolenników ; ) Jest pyszny, bardzo zdrowy, świetnie smakuje również na ciepło np. podgrzany w tosterze. Możecie dowolnie zmieniać jego skład tak, aby w sumie uzyskać 500 g składników. Dzięki swoim właściwościm siemię lniane pięknie go skleja, alternatywą jest również wykorzystanie nasion chia lub łusek babki płesznik. Polecam!!!


Chleb z samych ziaren

Składniki (keksówka 26x14cm):

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g sezamu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g siemienia lnianego + 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 – 1,5 szklanki wody

2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalać 6 łyżkami wrzątku, odstawić na chwilę do zaparzenia. Pozostałe ziarna wymieszać razem z solą w misce. Dodać zaparzone siemię lniane, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę (u mnie 1,2 szklanki – masa powinna być wilgotna, ale nie mokra). Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby masa wchłonęła płyn i zmiękła, można odstawić na noc. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 60 minut. Studzić w formie i kroić dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzony, w przeciwnym razie może się kruszyć.

Smacznego!


Chleb bez maki

Inspiracja


Pieczywo bez glutenu



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 marca, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Chleby, Chleby i bułeczki, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dodatki, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

28 komentarzy

  1. Agata

    WYgląda pysznie!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Flinston

    Bardzo ładne zdjęcia!
    Dzięki i zapraszam na moje przepisy
    http://ekokuchnia.blog.pl

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Mija

    Rzeczywiście prosty, więc nawet ja która mam dwie lewe do pieczenia się skuszę 🙂

    1. Marta

      Polecam, daj znać jak smakowało 🙂

  4. Jeszcze go nie robiłam i ciągle mnie kusi. Rzeczywiście jest taki znakomity?

    1. Marta

      Mi bardzo smakował! 🙂 i do tego tak łatwo go zrobić, dla dzieci też super, bo orzechy im chrupią, ale np. mój Mąż nie podzielał naszego entuzjazmu, więc jak wszystko to kwestia gustu 🙂 Jak dodasz swoje ulubione ziarna i orzechy to na pewno będziesz wracać do wypieku 🙂

  5. RITA

    WYGLĄDA PYSZNIE 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. Natalia

    Musi być bardzo smaczny, czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć migdałów?

    1. Marta

      Pewnie, że tak 🙂

  7. Karolina

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      MIło mi, że przypadł do gustu 🙂

  8. Emila

    Super chlebek, dodałam też zurawinę i choć nie jest już z samych ziaren to i tak bardzo zdrowy i pyszny 🙂

    1. Marta

      Żurawinę też dodaję wszędzie gdzie mogę 😉

  9. Kalka

    Z dżemorem najlepszy 🙂

    1. Marta

      Potwierdzam ;))

  10. Monika

    Pycha na pewno do powtórki 🙂

    1. Marta

      Super, że smakowało 🙂

  11. Ela

    Wyszedł pyszny 🙂 bardzo lubię takie “wynalazki” zwłaszcza w zdrowej wersji pozdrawiam 🙂

  12. Agnieszka

    Czy nasiona chia tez zalać gorąca woda i czy zmielic dwie łyżki nasion tak jak siemie?

    1. Marta

      Nasion chia nie mielę, zalewam ciepłą (nie wrzącą) wodą i odstawiam, aż napęcznieją na ok. 20 minut 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 3 =


Top