Omlet owsiany a’la szarlotka

Uwielbiam dni, kiedy mam okazję pójść pobiegać z samego rana, a po powrocie mogę zaserwować sobie królewskie śniadanie np. w postaci szarlotkowego omleta : ) Jest tak pyszny, że często robię go także w formie deseru, wygląda prawie jak tarta i moje dzieci chętnie po takie “ciasto” sięgają ; ) Nieocenioną zaletę stanowi fakt, że jest również bardzo zdrowy i pożywny, bez problemu możemy go również schować do pudełka i zjeść na drugie śniadanie. Poniższa porcja jest dość duża i syta, więc możecie przyjąć, że wystarczy na bardzo duży głód lub dla dwóch osób ; ) Polecam!!!


Omlet-owsiany

Składniki:

  • 2 białka (z jajek wielości L)
  • 2 całe jajka (wielkość L)
  • 1/2 banana
  • 50 g płatków owsianych
  • odrobina mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • cynamon

Białka ubić na sztywną pianę. Dwa całe jajka zmiksować blenderem z połową banana, płatkami owsianymi, odrobiną mleka i ekstraktem z wanilii. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Masę przelać na rozgrzaną teflonową patelnię wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym (opcjonalnie). Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wbić w omlet, całość posypać cynamonem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do czasu, aż omlet będzie ścięty.

Smacznego!

Inspiracja

Komentarzy: 24

  1. 12 marca 2016 / 10:14

    podoba mi się ten pomysł 🙂 fajny byłby pewnie także pieczony 🙂 to tak jak mam lenia to wsadzam je do piekarnika 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2016 / 17:46

      Muszę go wypróbować w pieczonej wersji 🙂 mi właśnie ta z patelni wydawała się wersją leniwą po nałożeniu ciasta już tylko czekam 😉

  2. Monia
    12 marca 2016 / 17:06

    Wygląda idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2016 / 17:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ewa
    12 marca 2016 / 22:12

    Jutro będzie na śniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:10

      Mam nadzieję, że smakował 🙂

  4. Ryba
    13 marca 2016 / 0:34

    Kocham takie śniadania, a do tego pięknie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:11

      Dziękuję, jestem totalnym maniakiem, jeśli chodzi o płatki owsiane 😉

  5. Ewa
    13 marca 2016 / 19:19

    Pyszny był!!!zrobiłam pół z jabłkiem pół z gruszką 🙂 polecam wszystkim 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:13

      Super, że posmakował 🙂

  6. Kinia
    14 marca 2016 / 12:47

    Moje dzisiejsze śniadanie, od razu mam piękny dzień, pychota!

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:27

      Bardzo mi miło:) pozdrawiam 🙂

  7. klara
    17 marca 2016 / 19:42

    Pycha :)))))

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2016 / 23:45

      :)))

  8. emi
    22 kwietnia 2016 / 19:36

    Boski!!! zrobiłam w piekarniku :))

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2016 / 23:45

      Super, że posmakował 🙂 też go uwielbiam i muszę sprawdzić opcję z piekarnika 🙂

  9. Maja
    6 lutego 2017 / 13:23

    Przepyszny❤

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2017 / 23:48

      Super, że posmakował 🙂

  10. Danusia
    21 sierpnia 2017 / 23:49

    Wyszedł idealnie 🙂 czy możnaby go rowniez upiec w piekarniku? jeśli tak to jak dlugo piec w jakiem temp?

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2017 / 23:18

      Bardzo mi miło 🙂 Można, temp. 180 C (termoobieg) ok. 15 minut powinno wystarczyć 🙂

  11. Asiulek
    13 marca 2019 / 10:29

    Pyszny 😋😋😋

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:25

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Kasia
    10 maja 2019 / 12:58

    Robiłam juz kilkukrotnie – wszedł na stałe do naszego menu. Bardzo fajny sposób na wykorzystanie białek.

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:51

      Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 8 =