Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Pisanka

Ciasto Pisanka to połączenie waniliowo-biszkoptowego spodu z aksamitnym, orzeźwiającym, owocowym kremem budyniowym i śmietankową masą. Smaki idealnie się równoważą, więc ciasto nie jest zbyt słodkie i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. To jedno z tych, które najszybciej znikają ze stołu, więc świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Polecam!!

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×24 cm):

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i majonez, zmiksować. Dodać mąkę Basia Extra Wypiek wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach miksera. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić.

Składniki na owocowy krem budyniowy:

Szklankę soku odlać, dodać żółtka oraz obie mąki, zmiksować na gładką masę. Pozostałą część soku zagotować i cienkim strumieniem wlewać przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, cały czas mieszając, ponieważ masa szybko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni owocowego budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować, a następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Przełożyć do lodówki na czas przygotowania śmietany.

Dodatkowo:

Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, udekorować czekoladowymi kuleczkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Do przygotowania ciasta zainspirowała mnie mąka Basia Extra Wypiek. Więcej pyszności jej z udziałem znajdziecie na stronie Basia z sercem.


*Wpis powstał przy współpracy z marką Basia.

Exit mobile version