Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Pisanka

Ciasto Pisanka to połączenie waniliowo-biszkoptowego spodu z aksamitnym, orzeźwiającym, owocowym kremem budyniowym i śmietankową masą. Smaki idealnie się równoważą, więc ciasto nie jest zbyt słodkie i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. To jedno z tych, które najszybciej znikają ze stołu, więc świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Polecam!!

Ciasto pisanka


Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×24 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 120 g mąki Basia Extra Wypiek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i majonez, zmiksować. Dodać mąkę Basia Extra Wypiek wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach miksera. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić.

Składniki na owocowy krem budyniowy:

  • 900 ml zielonego soku przecierowego
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki mąki Basia Extra Wypiek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temp. pokojowej

Szklankę soku odlać, dodać żółtka oraz obie mąki, zmiksować na gładką masę. Pozostałą część soku zagotować i cienkim strumieniem wlewać przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, cały czas mieszając, ponieważ masa szybko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni owocowego budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować, a następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Przełożyć do lodówki na czas przygotowania śmietany.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czekoladowe kuleczki do dekoracji

Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, udekorować czekoladowymi kuleczkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto na Wielkanoc

Do przygotowania ciasta zainspirowała mnie mąka Basia Extra Wypiek. Więcej pyszności jej z udziałem znajdziecie na stronie Basia z sercem.

Ciasto pisanka przepis
Wielkanocne ciasto
Ciasto Pysio
Ciasto z owocowym kremem budyniowym

*Wpis powstał przy współpracy z marką Basia.



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 kwietnia, 2019
Kategorie: Biszkoptowe, Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Konkursy, akcje, eventy, Przekładane, Sezonowo, Wielkanoc

26 komentarzy

  1. Aga

    Chyba będę się powtarzać ale Twoje przekładańce są zawsze idealne!!! Zrobiłam ostatnio Michałka i pochwał nie było końca 🙂 TAKA pisanka na pewno powali moje dzieci na kolana 🙂

    1. Marta

      Jest mi ogromnie miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂

  2. Dusia

    Wpsaniałe ciasto i piękne zdjęcia aż chce sie jeść 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że się podoba 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Oliwia

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Mika

    Czy na górę mogę dać kremówkę i mascarpone zeby sztywniejszy był krem bo ma być ciepło na święta i nie chce żeby mi spłynął a jeśli tak to w jakich proporcjach?

    1. Marta

      Tak, oczywiście. Na 500 ml kremówki dałabym 250 g serka mascarpone 🙂

  5. Carmen

    Czy ten sok to może być domowy, czy coś jak typ kubuś?

    1. Marta

      Tak, może być domowy, przecierany przez wyciskarkę lub sok typu kubuś/pysio.

  6. Megan11

    Pyszności u Ciebie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję pięknie 🙂

  7. Agulka

    2 łyżki majonezu??? 😱 Pierwsze słyszę.. Jake jest jego zadanie?? 😵

    1. Marta

      Tak samo jak w przypadku babki majonezowej 🙂 majonez “nawilża” i przedłuża świeżość ciasta, w końcu to olej i żółtka 😉

  8. Nadia

    oooo ja robiłam kiedyś dzieciom coś ala budyń na kubusiu i fakt pyszne było a widzę że mogłam pójść krok dalej i na krem przerobić super !

    1. Marta

      Tak, to dokładnie o taki odmieniony budyń na soku chodzi 🙂 krem na pewno również posmakuje 🙂

  9. Minius

    Ciasto jest super pani strona nigdy nie zawodzi 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  10. Iza

    Rewelacyjne ciasto, masa owocowa jest dość sztywna więc super się kroi i trzyma ostatnia warstwe, lepiej niż zwykła budyniowa, dodałam tylko trochę więcej cukru, bo lubię bardziej słodkie wypieki 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało i udało się zmodyfikować słodycz pod własne oczekiwania 🙂

  11. Gosia

    pyszne wesoluych swiat!

    1. Marta

      Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 6 =


Top