Kontakt

blog kulinarny

Oczy carycy

Oczy Carycy to wyjątkowe ciasto, które przyciąga wzrokiem i obłędnym smakiem : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania i w tym zabieganym świątecznym okresie można je zrobić z wyprzedzeniem, bo jak każdy warstwowiec najlepiej smakuje kolejnego dnia. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

Ciasto oczy czarycy


Składniki na ciasto jasne (blacha 23×33 cm):

  • 6 białek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Żółtka i jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez ok. 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzone wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 200 g masła

Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować (można blenderem) z mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i zagotować, często mieszając, do czasu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch) i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.

Składniki na polewę:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować), dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki ( zielone, niebieskie lub turkusowe )
  • 1 szklanka kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 250 ml wrzątku)
  • 1 opakowanie biszkoptów (200 g)

Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Kawę zaparzyć, ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej. Biszkopty krótko moczyć w kawie, ułożyć na masie. Zalać tężejącą galaretką, tak aby wypełniła wolne miejsca między biszkoptami. Przykryć pozostałą częścią masy i następnie drugim blatem ciasta. Udekorować polewą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego!

Oczy Carycy najlepszy przepis
Oczy Carycy przepis
Oczy Carycy przepis
Oczy Carycy ciasto


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 kwietnia, 2019
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Karnawał, Przekładane, Sezonowo, Sylwester, Wielkanoc

24 komentarzy

  1. Aga

    Wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Isia

    Ciasto wygląda wspaniale 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, dokładnie też tak smakuje 😉

  3. Majka

    Piękności 😍 Muszę sukcesyw przygotować, każdą kostkę po kostce którą opublikowałaś, bo same święta trwają zbyt krótko, żeby to wszystko pochłonąć 😉

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Ostatnio sporo było “okazji” do pieczenia i trochę tych publikacji jeszcze czeka 🙂 na szczęście na ciasto każda pora jest dobra 🙂

  4. Wygląda super! Ale bym teraz zjadła takie ciacho 😉

    1. Marta

      Dziękuję, chętnie bym podesłała kawałeczek 😉

  5. Larusia

    Pycha ❤️

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Gosia

    Cudowne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. agata

    Smakowicie wygląda! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  8. Basia

    Ciasto jest przepyszne wszyscy goście nie mogli się zachwycić 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Remi

    Pycha polecam fajnie wyglądało tez z czerwona galaretka bo innej nie miałam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  10. Edii

    Hit ostatniego spotkania ze znajomymi 🙂 dziękuję za Pani super ciacha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 − 3 =


Top