Oczy carycy

Oczy Carycy to wyjątkowe ciasto, które przyciąga wzrokiem i obłędnym smakiem : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania i w tym zabieganym świątecznym okresie można je zrobić z wyprzedzeniem, bo jak każdy warstwowiec najlepiej smakuje kolejnego dnia. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

Ciasto oczy czarycy

Składniki na ciasto jasne (blacha 23×33 cm):

  • 6 białek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Żółtka i jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez ok. 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzone wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 200 g masła

Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować (można blenderem) z mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i zagotować, często mieszając, do czasu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch) i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.

Składniki na polewę:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować), dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki ( zielone, niebieskie lub turkusowe )
  • 1 szklanka kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 250 ml wrzątku)
  • 1 opakowanie biszkoptów (200 g)

Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Kawę zaparzyć, ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej. Biszkopty krótko moczyć w kawie, ułożyć na masie. Zalać tężejącą galaretką, tak aby wypełniła wolne miejsca między biszkoptami. Przykryć pozostałą częścią masy i następnie drugim blatem ciasta. Udekorować polewą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego!

Oczy Carycy najlepszy przepis
Oczy Carycy przepis
Oczy Carycy przepis
Oczy Carycy ciasto

Komentarzy: 40

  1. Aga
    18 kwietnia 2019 / 10:35

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:07

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Moniaa
    18 kwietnia 2019 / 10:53

    Mniam !

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:07

      🙂 🙂 🙂

  3. Isia
    18 kwietnia 2019 / 11:43

    Ciasto wygląda wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:07

      Bardzo dziękuję, dokładnie też tak smakuje 😉

  4. Majka
    18 kwietnia 2019 / 14:56

    Piękności 😍 Muszę sukcesyw przygotować, każdą kostkę po kostce którą opublikowałaś, bo same święta trwają zbyt krótko, żeby to wszystko pochłonąć 😉

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:09

      Dziękuję 🙂 Ostatnio sporo było „okazji” do pieczenia i trochę tych publikacji jeszcze czeka 🙂 na szczęście na ciasto każda pora jest dobra 🙂

  5. Nora
    18 kwietnia 2019 / 17:13

    Co za cudo!!!

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:09

      Dziękuję 🙂

  6. 18 kwietnia 2019 / 19:46

    Wygląda super! Ale bym teraz zjadła takie ciacho 😉

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:09

      Dziękuję, chętnie bym podesłała kawałeczek 😉

  7. Larusia
    18 kwietnia 2019 / 21:18

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:10

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Gosia
    20 kwietnia 2019 / 14:39

    Cudowne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:07

      Bardzo mi miło 🙂

  9. agata
    23 kwietnia 2019 / 17:14

    Smakowicie wygląda! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2019 / 19:55

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  10. Basia
    10 maja 2019 / 15:20

    Ciasto jest przepyszne wszyscy goście nie mogli się zachwycić 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:52

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Remi
    24 maja 2019 / 18:12

    Pycha polecam fajnie wyglądało tez z czerwona galaretka bo innej nie miałam 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:12

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  12. Edii
    2 lipca 2019 / 13:17

    Hit ostatniego spotkania ze znajomymi 🙂 dziękuję za Pani super ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:28

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. Olga
    30 września 2019 / 22:38

    Rewelacyjne ciasto i wyszło tak jak na zdjeciu tylko kolor galaretki miałam inny 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:14

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  14. Teresa
    19 stycznia 2020 / 2:12

    Pracochłonne ale super dzięki

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2020 / 10:20

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  15. Monisia
    4 lutego 2020 / 19:32

    Ciasto wyszło wspaniale bardzo dziękuję za kolejny sprawdzony przepis uwielbiam też pani ciasto biskup i sernik z mascarpone ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:22

      Bardzo mi miło i cieszę się, że wypieki smakują:) pozdrawiam 🙂

  16. moni
    5 marca 2020 / 10:15

    Mam pytanie, czy jeśli ciast nakładać będę w sobotę, to mogę p\biszkopt upiec już dziś i owinąć go folią, czy raczej nie, bo zrobi się wilgotny?

    • Marta
      Autor
      6 marca 2020 / 12:50

      Biszkopt upiekłabym dzień wcześniej, nie próbowałam co się stanie z biszkoptem, który leży dłużej 😉 to ciasto najlepiej smakuje kilka dni po przełożeniu, więc jeśli ma być na weekend można zacząć piec np. w czwartek, a przekładać w piątek 🙂

  17. Edyta
    17 grudnia 2020 / 11:19

    Czy do ciasta ciemnego idzie 1 ŁYŻKA proszku do pieczenia??? Chce się upewnić bo będzie to ciasto na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:14

      Tak 🙂

      • Edyta
        17 grudnia 2020 / 13:14

        Dziękuję i pozdrawiam świątecznie 🙂

        • Marta
          Autor
          20 grudnia 2020 / 23:48

          Również pozdrawiam 🙂

  18. Ewa C
    2 kwietnia 2021 / 20:22

    Bardzo smaczne i efektowne ciasto.Juz robiłam i dziś także przygotowuję. Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:25

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Justyna
    25 kwietnia 2023 / 21:05

    Witam
    Czy można jakieś roślinne mleko zastosować ?

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2023 / 23:56

      Tak, bez problemu można zamienić, kokosowe, migdałowe na pewno super pasują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 25 =