Uwielbiam błyskawiczne obiady z kurczakiem w roli głównej. Czerwone curry przygotujecie bez wysiłku w kilka chwil, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Danie jest bardzo aromatyczne, intensywne, a do tego stanowi świetny pomysł na zdrowy posiłek, który nie musi być nudny : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka mleka kokosowego o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa (schłodzone)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka sosu rybnego (ew. można pominąć)
- 1 listek kaffiru
- 200 g mrożonego groszku
Kurczaka i paprykę pokroić w paski, cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Dodać mleko kokosowe, pastę curry, sos rybny i listek limonki kaffir. Wymieszać, dodać mrożony groszek i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, do czasu aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie miękki. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!