Kontakt

blog kulinarny

Czerwone curry z kurczaka

Uwielbiam błyskawiczne obiady z kurczakiem w roli głównej. Czerwone curry przygotujecie bez wysiłku w kilka chwil, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Danie jest bardzo aromatyczne, intensywne, a do tego stanowi świetny pomysł na zdrowy posiłek, który nie musi być nudny : ) Polecam!!!


Kurczak curry przepis


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka mleka kokosowego o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa  (schłodzone)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (ew. można pominąć)
  • 1 listek kaffiru
  • 200 g mrożonego groszku

Kurczaka i paprykę pokroić w paski, cebulę  w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Dodać mleko kokosowe, pastę curry, sos rybny i listek limonki kaffir. Wymieszać, dodać mrożony groszek i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, do czasu aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie miękki. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!


Kurczak po tajsku przepis


Curry z kurczaka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 kwietnia, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania obiadowe, Kurczak, Zdrowa żywność

38 komentarzy

  1. AGa

    Mega mi się ten pomysł podoba !

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Isia

    Będę jutro robić 🙂

      1. Marta

        Ogromnie mi miło 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Majka

    Wygląda smakowicie 😋

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 😀

  4. Malwina

    Mniam na pewno pychotka pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Potwierdzam 😉

  5. Uwielbiam curry z kurczakiem – szczególnie z dużą ilością mleczka kokosowego – mniam 🙂 Twoje wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 dobre curry nie jest złe 😉

  6. Ewka

    Mniam na kolacje tez swietnie pasowało i to bez dodatków 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że smakowało 🙂

  7. A.

    A dlaczego nie może być mleko z kartonu?

    1. Marta

      Nie ta konsystencja. Mleko kokosowe z puszki z dużą zawartością miąższu po leżakowaniu w lodówce ma postać stałą plus odrobinę płynnej 😉

  8. Maggie

    Wyszło przepyszne 🙂

    1. Marta

      Świetnie, że przypadło do gustu 🙂

  9. Katy

    Świetne danie jak dla mnie idealnie pikantne ale Mąż dorzucił papryczki chili bo lubi OGIEŃ heh 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  10. Dagmara19

    Mega pyszne będzie powtórka 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 😀

  11. mniam 🙂 robię podobne, w wersji z mięsem lub bez 🙂

    1. Marta

      A co dodajesz do bezmięsnej wersji? Robiłam kiedyś takie curry z dynią, ale poza tym raczej zawsze z mięsem 🙂

  12. Stanka

    Pyszny lekki obiadek 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  13. Ewcia

    Pycha bardzo nam smakowało 🙂

    1. Marta

      Miło mi to słyszeć 🙂 pozdrawiam 🙂

  14. Kinga Sz.

    Wspaniałe danie nie miałam ani sosu rybnego ani tych liści więc nie do końca zrobiłam z przepisem ale smak i tak rewelacja 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  15. U.L.L.A.

    Świetne danie 🙂 prosto i pysznie 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przepis tak przypadł do gustu 🙂

  16. Lucy

    Przepyszne 🙂 ostatnio nasz najlepszy obiad 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 🙂

  17. nusia

    Danie jest super bardzo szybko się robi a smak niepowtarzalny 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
1 + 18 =


Top