Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki jaglane to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo łatwe w transporcie, więc świetnie sprawdzą się do lunchboxa w szkole, pracy, czy na wyjeździe. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje nam dodatek banana, placuszki są również bardzo lubiane przez dzieci. Świetnie smakują z masłem migdałowym i orzechami.  Placuszki jaglane są również skarbnicą zdrowia, zasadotwórcza kasza jaglana to źródło białka, witamin z grupy B oraz żelaza i lecytyny, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Polecam!!!


Placuszki z kaszy jaglanej
Składniki (5 placuszków):

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 1 jajko (wielkość L)

Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Dodać obrany ze skórki banan, jajko i rozgnieść całość widelcem. Łyżką nakładać na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!


Placuszki z kaszą jaglaną

Komentarzy: 22

  1. Malwina
    11 kwietnia 2018 / 10:48

    Wyglądają przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:01

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Aga
    11 kwietnia 2018 / 12:04

    Już robiłam są pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:02

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka
    11 kwietnia 2018 / 14:20

    Rewelacyjne dla dzieci ☺️ Mają wszystko!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:04

      Zdecydowanie 🙂

  4. Sylwia
    11 kwietnia 2018 / 18:12

    No proszę jaki prosty przepis, na pewno wypróbuję:)

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:04

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Gabi
    11 kwietnia 2018 / 19:32

    Świetne są! 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:04

      Dziękuję, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  6. Karolina
    11 kwietnia 2018 / 21:50

    Prosto i zdrowo jutro zrobię na śniadanko i zobaczymy co na to mój bobas 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:05

      Polecam i mam nadzieję, że zasmakują nawet bobasowi 😉

  7. KINIA
    12 kwietnia 2018 / 16:50

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:05

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:44

      🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:37

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Agnieszka
    10 lipca 2018 / 13:39

    Niestety, nie chcialt sie usmazyc. Mokre w srodku

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2018 / 22:29

      Polecam wypróbować smażenie na mniejszym ogniu i przewrócić dopiero, kiedy całość będzie już w większości “ścięta” 🙂

  9. Ola
    15 lipca 2018 / 17:28

    A czy bez banana też się da usmażyć? Albo można go zastąpić czymś co umożliwi zjedzenie ich cukrzykowi?

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:44

      Być może się uda, ale to już będzie zupełnie coś innego i straci również na walorach smakowych 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 + 2 =