Kontakt

blog kulinarny

Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki jaglane to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo łatwe w transporcie, więc świetnie sprawdzą się do lunchboxa w szkole, pracy, czy na wyjeździe. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje nam dodatek banana, placuszki są również bardzo lubiane przez dzieci. Świetnie smakują z masłem migdałowym i orzechami.  Placuszki jaglane są również skarbnicą zdrowia, zasadotwórcza kasza jaglana to źródło białka, witamin z grupy B oraz żelaza i lecytyny, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Polecam!!!


Placuszki z kaszy jaglanej

Składniki (5 placuszków):

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 1 jajko (wielkość L)

Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Dodać obrany ze skórki banan, jajko i rozgnieść całość widelcem. Łyżką nakładać na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!


Placuszki z kaszą jaglaną



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 kwietnia, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Pancakes, Placuszki, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

22 komentarzy

  1. Malwina

    Wyglądają przepysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Aga

    Już robiłam są pycha 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka

    Rewelacyjne dla dzieci ☺️ Mają wszystko!

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  4. Sylwia

    No proszę jaki prosty przepis, na pewno wypróbuję:)

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Gabi

    Świetne są! 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  6. Karolina

    Prosto i zdrowo jutro zrobię na śniadanko i zobaczymy co na to mój bobas 🙂

    1. Marta

      Polecam i mam nadzieję, że zasmakują nawet bobasowi 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Agnieszka

    Niestety, nie chcialt sie usmazyc. Mokre w srodku

    1. Marta

      Polecam wypróbować smażenie na mniejszym ogniu i przewrócić dopiero, kiedy całość będzie już w większości “ścięta” 🙂

  8. Ola

    A czy bez banana też się da usmażyć? Albo można go zastąpić czymś co umożliwi zjedzenie ich cukrzykowi?

    1. Marta

      Być może się uda, ale to już będzie zupełnie coś innego i straci również na walorach smakowych 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 13 =


Top