Site icon marta-gotuje.pl

Domowa granola przepis krok po kroku

Domowa granola to zapiekana mieszanka płatków zbożowych np. owsianych, orzechów i ulubionych bakalii z miodem. Całość wychodzi pysznie chrupiąca, stanowi idealny dodatek do jogurtu, kefiru czy mleka. Może być również składnikiem ciast, czy zdrowych batoników. Do jej przygotowania wybrałam miód kremowany z pomarańczą Allnutrition, który dzięki dodatkowy liofilizowanej pomarańczy dodaje granoli niezwykłego aromatu i owocowego posmaku. Jest on również całkowicie naturalnym produktem bez dodatku cukru, świetnie sprawdza się także jako dodatek do ciepłej herbaty, która okazuje się niezbędna przy obecnej pogodzie za oknem ; ) Polecam!!!

Składniki:

Płatki owsiane wymieszać z nasionami chia, posiekanymi orzechami i migdałami. Dodać cynamon i miód, ponownie dokładnie wymieszać (można rozetrzeć ręką), tak aby miód dokładnie pokrył całą mieszankę płatków. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Przestudzić, dodać rodzynki i wymieszać.

Smacznego!

Poziom trudności: łatwy

Całość to 10 porcji. 1 porcja zawiera: 159 kcal, Białka 4,8 g; Tłuszcze 7,3 g; Węglowodany 17,5 g;

*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z ALLNUTRITION

Exit mobile version