Przepyszne chrupiące gofry marchewkowe w wersji bezglutenowej. Świetnie smakują również na zimno, więc można serwować je w formie drugiego śniadania lub deseru poza domem. Pysznie i zdrowo, polecam!!!
Składniki (6-8 gofrów):
- 2 jajka (wielkość L)
- 6 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g masła
- 150 ml mleka
- 1 marchewka średniej wielkości
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mąką kukurydzianą, cukrem trzcinowym, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę startą na małych oczkach tarki (odciśniętą z nadmiaru soku). Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek, odstawić na 15 minut. Niewielkie porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut do czasu aż będą chrupiące i zbrązowieją.
Smacznego!