Kontakt

blog kulinarny

Gofry marchewkowe (bez glutenu)

Przepyszne chrupiące gofry marchewkowe w wersji bezglutenowej. Świetnie smakują również na zimno, więc można serwować je w formie drugiego śniadania lub deseru poza domem. Pysznie i zdrowo, polecam!!!


gofry bez glutenu przepis


Składniki (6-8 gofrów):

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 6 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 marchewka średniej wielkości

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mąką kukurydzianą, cukrem trzcinowym, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę startą na małych oczkach tarki (odciśniętą z nadmiaru soku). Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek, odstawić na 15 minut. Niewielkie porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut do czasu aż będą chrupiące i zbrązowieją.

Smacznego!


gofry marchewkowe przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 26 stycznia, 2017
Kategorie: Bez glutenu, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Desery, Dla matek karmiących, Gofry, Śniadania, Zdrowa żywność

38 komentarzy

  1. Majka

    Zdjęcia są po prostu BOSKIE 💛💚💙 Dawno nie robiliśmy gofrów, dzięki temu przepisowi na pewno się pojawią 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję :))))) I mam nadzieję, że gofry posmakują 🙂

  2. Michalina

    Wyglądają przepysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. Ula

    Ale muszą smakować <3

    1. Marta

      Są pyszne 🙂

  4. Kaśka

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 😉

  5. Ania

    Świetny pomysł właśnie gluten odstawiam i brak mi czegoś słodkiego 🙂

    1. Marta

      Koniecznie wypróbuj są super i nie czuć, że bez glutenu 😉

  6. Werka

    U Cb jak zawsze cuda 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. Edyta

    Przepis się sprawdził 🙂 niejem słodkiego po 18 ale dzisiejsza kolacja była trudna do odparcia 🙂

    1. Marta

      Wcale się nie dziwię 🙂 super, że posmakowały 🙂

  8. Danusia

    Jako że już prawie weekend właśnie zaserwowałam a dzieci dostały do śniadaniowek 🙂 pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Patrycja

    Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w srodku właśnie takiego przepisu szukałam dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. wspaniały pomysł z dodatkiem marchewki 🙂

    1. Marta

      Fajne połączenie, polecam 🙂

  11. Mia

    Przepysznie smakują 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  12. Misia

    Najlepsze gofry ever <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  13. Alicja

    Dzięki za przepis. Moja bratowa unika glutenu. Nie wiedziałam co ugotować jak powiedziała, że mnie odwiedzi. A tak zrobiłam gofry w moim starym dezalu. Smakowało jej mówiła, że ostatni raz jadła gofry dwa lata temu.

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂 mam tą samą gofrownicę i mimo upływu lat super się sprawuje 🙂

  14. Mirka

    Ja ciasto marchewkowe uwielbiam wręcz, gofrów jeszcze nie próbowałam, także wiem co jutro na deser będzie u mnie 😉 Dzięki
    Mam taką kilkunastoletnią gofrownicę, która bardzo chrupiące gofry robi, także dość często u nas w domu je serwujemy 😉

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  15. Natalia

    Wyszły pyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  16. Patrycja

    Mniam chrupiące i bez glutenu myślałam że się nie uda 🙂 miłe zaskoczenie 🙂 pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  17. Aśka

    Pyszne ale troszkę dużo z nimi pracy jak na przekąskę 🙂 tarcie marchewki i te sprawy heh

    1. Marta

      Tarcia marchewki niestety nie da się tu pominąć 😉

  18. Wow 🙂 Muszą być przepyszne !

    1. Marta

      Zdecydowanie polecam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 6 =


Top