Gofry marchewkowe (bez glutenu)

Przepyszne chrupiące gofry marchewkowe w wersji bezglutenowej. Świetnie smakują również na zimno, więc można serwować je w formie drugiego śniadania lub deseru poza domem. Pysznie i zdrowo, polecam!!!


gofry bez glutenu przepis

Składniki (6-8 gofrów):

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 6 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 marchewka średniej wielkości

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mąką kukurydzianą, cukrem trzcinowym, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę startą na małych oczkach tarki (odciśniętą z nadmiaru soku). Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek, odstawić na 15 minut. Niewielkie porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut do czasu aż będą chrupiące i zbrązowieją.

Smacznego!


gofry marchewkowe przepis

Inspiracja

Komentarzy: 38

  1. Majka
    26 stycznia 2017 / 16:28

    Zdjęcia są po prostu BOSKIE 💛💚💙 Dawno nie robiliśmy gofrów, dzięki temu przepisowi na pewno się pojawią 😉

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2017 / 2:13

      Bardzo dziękuję :))))) I mam nadzieję, że gofry posmakują 🙂

  2. Michalina
    26 stycznia 2017 / 16:29

    Wyglądają przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2017 / 2:13

      Dziękuję 🙂

  3. Ula
    26 stycznia 2017 / 16:59

    Ale muszą smakować <3

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2017 / 2:13

      Są pyszne 🙂

  4. Kaśka
    26 stycznia 2017 / 17:11

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2017 / 2:13

      Zdecydowanie 😉

  5. Ania
    26 stycznia 2017 / 17:32

    Świetny pomysł właśnie gluten odstawiam i brak mi czegoś słodkiego 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2017 / 2:14

      Koniecznie wypróbuj są super i nie czuć, że bez glutenu 😉

  6. Werka
    26 stycznia 2017 / 22:34

    U Cb jak zawsze cuda 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2017 / 2:14

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. Edyta
    26 stycznia 2017 / 23:43

    Przepis się sprawdził 🙂 niejem słodkiego po 18 ale dzisiejsza kolacja była trudna do odparcia 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2017 / 2:14

      Wcale się nie dziwię 🙂 super, że posmakowały 🙂

  8. Danusia
    27 stycznia 2017 / 11:09

    Jako że już prawie weekend właśnie zaserwowałam a dzieci dostały do śniadaniowek 🙂 pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Patrycja
    27 stycznia 2017 / 21:21

    Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w srodku właśnie takiego przepisu szukałam dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:28

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Ewka
    28 stycznia 2017 / 17:49

    Pysznościowe 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:31

      Super 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:33

      Fajne połączenie, polecam 🙂

  11. Mia
    29 stycznia 2017 / 23:15

    Przepysznie smakują 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 0:03

      Bardzo się cieszę 🙂

  12. Misia
    30 stycznia 2017 / 21:33

    Najlepsze gofry ever <3

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:42

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  13. Alicja
    7 lutego 2017 / 11:46

    Dzięki za przepis. Moja bratowa unika glutenu. Nie wiedziałam co ugotować jak powiedziała, że mnie odwiedzi. A tak zrobiłam gofry w moim starym dezalu. Smakowało jej mówiła, że ostatni raz jadła gofry dwa lata temu.

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 16:03

      Super, bardzo się cieszę 🙂 mam tą samą gofrownicę i mimo upływu lat super się sprawuje 🙂

  14. Mirka
    7 lutego 2017 / 13:14

    Ja ciasto marchewkowe uwielbiam wręcz, gofrów jeszcze nie próbowałam, także wiem co jutro na deser będzie u mnie 😉 Dzięki
    Mam taką kilkunastoletnią gofrownicę, która bardzo chrupiące gofry robi, także dość często u nas w domu je serwujemy 😉

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 16:04

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  15. Natalia
    8 lutego 2017 / 23:37

    Wyszły pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:22

      Super, że posmakowały 🙂

  16. Patrycja
    22 lutego 2017 / 23:24

    Mniam chrupiące i bez glutenu myślałam że się nie uda 🙂 miłe zaskoczenie 🙂 pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:54

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  17. Aśka
    5 września 2017 / 11:43

    Pyszne ale troszkę dużo z nimi pracy jak na przekąskę 🙂 tarcie marchewki i te sprawy heh

    • Marta
      Autor
      5 września 2017 / 16:57

      Tarcia marchewki niestety nie da się tu pominąć 😉

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 10:05

      Zdecydowanie polecam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 − 8 =