Site icon marta-gotuje.pl

Gofry marchewkowe (bez glutenu)

Przepyszne chrupiące gofry marchewkowe w wersji bezglutenowej. Świetnie smakują również na zimno, więc można serwować je w formie drugiego śniadania lub deseru poza domem. Pysznie i zdrowo, polecam!!!


Składniki (6-8 gofrów):

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mąką kukurydzianą, cukrem trzcinowym, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę startą na małych oczkach tarki (odciśniętą z nadmiaru soku). Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek, odstawić na 15 minut. Niewielkie porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut do czasu aż będą chrupiące i zbrązowieją.

Smacznego!




Inspiracja
Exit mobile version