Uwielbiam placuszki zwłaszcza te, które nie dość, że są bardzo zdrowe to jeszcze pyszne : ) Na pewno znacie najprostsze placki świata składające się tylko z dwóch składników: jajek i bananów. Bardzo chętnie urozmaicam wersję podstawową i właściwie w każdej kombinacji smakują świetnie, ale nic nie przebije dodatku kakao i awokado : ) Placuszki świetnie smakują w roli śniadania, deseru, posiłku po treningu, a ze względu na dodatek kakao są również ulubieńcem dzieci : ) Polecam!!!
Przepis na kakaowe placuszki bez glutenu
Składniki (ok 15 małych placuszków):
- 1 banan
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/4 awokado
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
Banana i awokado obrać z awokado usunąć pestkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Nakładać łyżką i smażyć z obu stron na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu na teflonowej patelni.
Smacznego!
Uwaga!
* Placuszki są bardzo delikatne, więc należy uważać przy przewracaniu na drugą stronę, choć z doświadczenia wiem, że to kwestia wprawy : ) Przewracamy dopiero, kiedy na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki, delikatnie podważając szpatułką.
** Jeśli placuszki mają być bardziej puszyste należy białko ubić oddzielnie na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy.