Zdrowe trufle z kaszy jaglanej to obecnie nasz stały punkt deserowego menu : ) Jeśli nie jesteście miłośnikami kaszy jaglanej nie zrażajcie się, jest ona praktycznie niewyczuwalna. Trufle przygotowuje się błyskawicznie, choć niestety znikają równie szybko… ; ) Stanowią idealną przekąskę także dla osób uczulonych na nabiał. Przepis podejrzany u Oli : ) Polecam!!!
Składniki (ok. 26 sztuk):
- 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
- 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu lub 2/3 szklanki cukru pudru
- kilka kropli oleju kokosowego (opcjonalnie)
- migdały (opcjonalnie)
Do malaksera przełożyć ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną, dodać wiórki kokosowe wraz z cukrem i opcjonalnie olejem kokosowym. Całość zmiksować przez kilkanaście sekund do połączenia się składników. Formować w dłoniach kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Do środka każdej kuleczki można opcjonalnie włożyć migdał w całości. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!