Site icon marta-gotuje.pl

Kozacka soczewicowa

Kozacka soczewicowa to kolejna wypróbowana receptura z książki „Jadłoniomia po polsku„. Bardzo aromatyczna (dzięki wcześniejszemu podsmażeniu oleju z przyprawami), sycąca i prosta do przygotowania, zasmakuje każdemu niezależnie od wieku : ) Polecam!!!

Składniki (5-6 porcji):

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojone cebulę i czosnek oraz ziele angielskie i goździk. Smażyć 1-2 minuty, aż cebula zrobi się przezroczysta. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć kolejne 4-6 minut (często mieszając), aż koncentrat zgęstnieje i zrobi się mahoniowy.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonego koncentratu razem z soczewicą i bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut do miękkości soczewicy i ziemniaków.

Na niedużą patelnię wlać pozostały olej, dodać paprykę słodką, ostrą, wędzoną, kminek oraz kolendrę. Podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną się smażyć. Aromatyczny tłuszcz przelać do garnka z zupą, zamieszać i podawać.

Smacznego!

Exit mobile version