Słynny deser monte jest zapewne ulubieńcem wielu dzieci, przynajmniej osobiście nie znam takich, które za nim nie przepadają ; ) Jego skład pozostawia niestety wiele do życzenia, ale pokusiłam się o przygotowanie jego domowej wersji. Deser jest tak zbliżony do oryginału, że aż trudno w to uwierzyć, patrząc na składniki z jakich go przygotowałam ; ) To nasz kolejny zdrowy hit z kaszy jaglanej, który przygotujecie w kilka chwil, polecam!!!
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 50 g masła orzechowego (najlepiej z orzechów arachidowych lub laskowych)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 płaska łyżka naturalnego kakao
- szczypta soli morskiej
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (u mnie stosunek wody do kaszy 2:1, gotowałam przez 15 minut). Dodać pozostałe składniki poza kakao i zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy dodać kakao i ponownie zmiksować. Przełożyć warstwowo do pucharka i podawać od razu lub przechowywać w lodówce – ale deser będzie wtedy bardziej gęsty.
Smacznego!
Inspiracja – komentarz konkursowy Jamal92 z moją zmianą proporcji składników