Kontakt

blog kulinarny

Monte z kaszy jaglanej

Słynny deser monte jest zapewne ulubieńcem wielu dzieci, przynajmniej osobiście nie znam takich, które za nim nie przepadają ; ) Jego skład pozostawia niestety wiele do życzenia, ale pokusiłam się o przygotowanie jego domowej wersji. Deser jest tak zbliżony do oryginału, że aż trudno w to uwierzyć, patrząc na składniki z jakich go przygotowałam ; ) To nasz kolejny zdrowy hit z kaszy jaglanej, który  przygotujecie w kilka chwil, polecam!!!


monte z kaszy jaglanej przepis


Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 g masła orzechowego (najlepiej z orzechów arachidowych lub laskowych)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao
  • szczypta soli morskiej

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (u mnie stosunek wody do kaszy 2:1, gotowałam przez 15 minut). Dodać pozostałe składniki poza kakao i zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy dodać kakao i ponownie zmiksować. Przełożyć warstwowo do pucharka i podawać od razu lub przechowywać w lodówce – ale deser będzie wtedy bardziej gęsty.

Smacznego!


deser monte z kaszy jaglanej przepis


wegańskie monte z kaszy jaglanej przepis


fit monte z kaszy jaglanej przepis

Inspiracja – komentarz konkursowy Jamal92 z moją zmianą proporcji składników



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 listopada, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Zdrowa żywność

52 komentarzy

  1. Misia

    Cudo!!!!!!!!!!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga

    Dzisiaj będę robić 🙂

    1. Marta

      Super, proszę się podzielić wrażeniami 🙂

  3. Isia

    Wygląda przepysznie 🙂 choć ja nie jestem wielką fanką kaszy jaglanej …

    1. Marta

      Polecam, ten deser może odmienić Twoje postrzeganie kaszy jaglanej 🙂

  4. Majka

    Składniki mówią same za siebie 😊 Zdjęcie w pełni oddaje tę wyjątkowość. Trzeba odpalać blender i robić masło orzechowe, bo wczoraj wykorzystałam do batoników 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂 A batoniki z masłem orzechowym brzmią równie kusząco :))))

      1. Majka

        Dla mnie deser D O S K O N A Ł Y ❤️❤️❤️ PETARDA!

        1. Marta

          Cieszę się, że nie jestem sama 🙂 🙂 u mnie też miłość od pierwszej łyżeczki 😉

  5. Kate

    Czuje że będzie nowe uzależnienie 🙂

    1. Marta

      Jest taka możliwość 😉

  6. Ania

    Coś pysznego i te zdjęcia <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. super 🙂 robiłam kiedyś coś podobnego 🙂 tylko biała warstwa była z dodatkiem wiórków kokosowych, a ciemna bez masła orzechowego 🙂

    1. Marta

      Bardzo ciekawa alternatywa 🙂

  8. G.

    Wyszło idealnie nie mogę uwierzyć ale naprawdę smakuje jak MONTE! 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało :)))

  9. Pola

    Smak rewelacja dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  10. ReniaK.

    Mniam dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  11. Alusia

    Pyszne było 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. puc

    Czy to ma być mleczko kokosowe z puszki czy moze być kartonowe, ew. czy moze być owsiane lub sojowe?

    1. Marta

      Kartonowe, z sojowym lub owsianym nie próbowałam, ale moim zdaniem bardziej pasowałoby migdałowe 🙂

  13. agata

    Mam pytanie jakiej firmy kupić mleko kokosowe żeby było dobre i masło orzechowe?

    1. Marta

      Osobiście mleko kokosowe używam z firmy Real Thai (najczęściej w puszce) lub Aroy-D (karton). Mają super skład, bo tylko ekstrakt z kokosa i wodę bez żadnych dodatków. Zdarza mi się również korzystać z mleka kokosowego eco-mil, bez cukru, ale w składzie jest też skrobia z tapioki i sól morska. Mleka różnią się ilością miąższu kokosowego, najlepiej sprawdzić składniki. Te o dużej ilości po przechowywaniu w lodówce rozdzielają się na część stałą i płynną i ta stała jest świetna do deserów i np. ubijania na krem. Do naleśników, sosów itd. lepiej pasują mi te o mniejszej ilości kokosa, bardziej płynne. Do monte najlepiej pasuje mleko z kartonu o małej zawartości kokosa. Masło orzechowe wybieram również patrząc na skład 🙂 Ważne, aby miało 100% orzechów bez dodatku cukru, soli. Obecnie mam firmy Sante 🙂 Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że się przyda 🙂

      1. agata

        Bardzo dziękuję…kupię to co Pani poleciła😊

        1. Marta

          Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

  14. Kaśka

    Delicja od dziś mój jaglany ulubieniec 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  15. Inka

    Fajny przepis nie miałam masła orzechowego więc wzięłam zwykłe orzechy laskowe podpiekłam w piekarniku żeby łatwo skórka odeszła a później zblendowałam na masło wyszło super 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂

  16. Ewcia78

    Przpyszne 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 🙂 🙂

  17. Calie

    Efekt jest spektakularny będę wracać po więcej przepisów 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę i zapraszam 🙂

  18. Emi

    Super 🙂 jak ze sklepu 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  19. Wiki

    Przepyszne😋😋

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  20. Przepyszny deser, jutro będzie na drugie śniadanie jak znalazł:) Dziś już przy robieniu nie mogłam się powstrzymać przed wyczyszczeniem miski i blendera 😀 Nie miałam mleka kokosowego, więc dodałam zwykłe i odrobinę mąki kokosowej i zamiast syropu trochę cukru brązowego, ale tylko odrobinę, wyszło przepyszne!:) Chciałam dodać zdjęcia, bo pięknie się prezentuje, ale nie mogłam… Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów z niecierpliwością:)

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że tak posmakował i zapraszam po nową dawkę inspiracji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top