Monte z kaszy jaglanej

Słynny deser monte jest zapewne ulubieńcem wielu dzieci, przynajmniej osobiście nie znam takich, które za nim nie przepadają ; ) Jego skład pozostawia niestety wiele do życzenia, ale pokusiłam się o przygotowanie jego domowej wersji. Deser jest tak zbliżony do oryginału, że aż trudno w to uwierzyć, patrząc na składniki z jakich go przygotowałam ; ) To nasz kolejny zdrowy hit z kaszy jaglanej, który  przygotujecie w kilka chwil, polecam!!!


monte z kaszy jaglanej przepis

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 g masła orzechowego (najlepiej z orzechów arachidowych lub laskowych)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao
  • szczypta soli morskiej

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (u mnie stosunek wody do kaszy 2:1, gotowałam przez 15 minut). Dodać pozostałe składniki poza kakao i zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy dodać kakao i ponownie zmiksować. Przełożyć warstwowo do pucharka i podawać od razu lub przechowywać w lodówce – ale deser będzie wtedy bardziej gęsty.

Smacznego!


deser monte z kaszy jaglanej przepis


wegańskie monte z kaszy jaglanej przepis


fit monte z kaszy jaglanej przepis

Inspiracja – komentarz konkursowy Jamal92 z moją zmianą proporcji składników

Komentarzy: 112

  1. Miris
    19 marca 2020 / 11:59

    Rewelacja 🙂 moje dzieciaki tak się zajadały że serce rośnie a niestety im starsze tym trudniej je zadowolić ..

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:13

      Świetna wiadomość 🙂 pozdrawiam 🙂

  2. Justyna
    2 kwietnia 2020 / 13:38

    Wspaniały przepis! zrobiłam już drugi raz i znikneło tak samo szybko jak za pierwszym razem 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2020 / 0:23

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 + 8 =