Kontakt

blog kulinarny

Brownie z fasoli

To zdecydowanie najlepsze brownie z fasoli jakie jadłam, choć nazwa może być trochę myląca, bo konsystencją bardziej przypomina wilgotnego murzynka lub aromatyczny piernik : ) Przygotowanie jest błyskawiczne, zajmie nam dosłownie kilka minut, reszta dzieje się sama w piekarniku : ) Następnym razem koniecznie dodam do środka kawałki gorzkiej czekolady i czuję, że będzie jeszcze pyszniejsze. Polecam!!


brownie z fasoli


Składniki (keksówka 26×12 cm):

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady

Fasolę odcedzić, dokładnie przepłukać i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładką masę. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut.

Smacznego!


fasolowe brownie przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 listopada, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta dietetyczne, Ciasta świąteczne, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Zdrowa żywność

20 komentarzy

  1. Ania

    Wygląda fajnie, ale czy czuć fasolę?

    1. Marta

      Nie czuć! 🙂

  2. Niki

    Super na pewno zrobię 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Kasia

    Już się piecze oby mi się udało 🙂

      1. Marta

        Super, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Nie może się nie udać 😉

  4. Majka

    Jakoś nigdy nie miałam odwagi dodać do ciasta fasoli ale tym razem przekonała mnie Twoja recenzja, krótki czas wykonania i pozostałe składniki 😉 Ciasto wyszło pysznie, od siebie dodałam jeszcze 2 łyżki syropu z agawy 😉 Zgadzam się z Tobą, czekolada w środku nada ciastu głębi. Zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze polewy, czekoladowej lub tak jak proponuje inspiracja 🙂

    1. Marta

      Super! 🙂 Czekolady nigdy za wiele 😉 polewa na górze na pewno się sprawdzi idealnie 🙂

  5. Adusia

    Super ciacho 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  6. Misia

    Na pewno zrobię sądząc po składnikach zdaje się pyszne 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  7. uwielbiam to ciasto i często robię 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

  8. Jakoś nie mogę się przekonać do brownie z fasoli, kilka razy miałam okazję próbować i przyznaję, że wolę jednak tradycyjną wersję

    1. Marta

      Tradycyjna wersja to zupełnie inna historia 🙂 Ale wśród fasolowych to zdecydowanie prowadzi! Polecam wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top