Kontakt

blog kulinarny

Makaron z awokado

Znacie te chwile, kiedy nie tylko Wasza lodówka, ale i kuchenne szafki z zapasami prawie świecą pustkami ? ; ) Staram się robić większe zakupy raz na tydzień lub dwa i na bieżąco uzupełniać tylko świeże produkty, ale z czasem różnie bywa, więc zdarzają się dni bez większego wyboru ; ) Dlatego dzisiejszy przepis to typowe danie, kiedy w naszym domu nie zostało już prawe nic do jedzenia ; ) Bardzo prosto, błyskawicznie (zaledwie 10 minut!!!) i do tego pysznie : ) Polecam!!!


Makaron z awokado przepis


Składniki:

  • 100 g makaronu w stylu chińskim *
  • 4 suszone pomidory w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • 100 g sera feta

* Początkowo planowałam pełnoziarniste świderki, ale braki w szafce nie pozostawiły mi wyboru i makaron chiński okazał się strzałem w dziesiątkę, bo świetnie pochłania aromat potrawy : )

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, nie odsączając ich nadmiernie z zalewy. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przemieszać i wspólnie przesmażyć. Dodać awokado, obrane, pozbawione skórki, starte na dużych oczkach tarki. Smażyć chwilę razem, od czasu do czasu mieszając. Dodać gotowy makaron oraz ser feta, wymieszać i smażyć przez ostatnie kilka minut, aż ser feta zacznie robić się bardziej kremowy. Obficie doprawić pieprzem.

Smacznego!


Makaron z suszonymi pomidorami i awokado przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 listopada, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Pozostałe, Wegetariańskie, Zdrowa żywność

16 komentarzy

  1. Eve

    Mniam chciałabym takie coś przygotować w 10 minut 🙂

    1. Marta

      Na pewno się uda, jest mało krojenia, makaron gotowy w 5 minut, a w tym czasie reszta już podsmażona czeka na patelni 🙂

  2. Madzia

    Wygląda pysznie, tylko nie za bardzo wiem co to ten makaron w stylu chińskim? To jakiś specjalny skład ma?

    1. Marta

      Skład mojego: skrobia kiełków fasoli mung, skrobia z grochu, skrobia kukurydziana i woda 🙂

  3. Panna Anna

    Marta to jest sztos brawo 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  4. Majka

    Makaron w roli głównej, to musi być trafione 😋 Przypomniałaś mi o wersji podstawowej, którą bardzo lubię, z dodatkiem awokado będzie jeszcze smaczniejsze. Muszę dokupić awokado i będzie w najbliższych dniach na obiadek 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, makaronu u nas też nikt nie odmawia 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Kinia

    Uwielbiam takie proste dania 🙂

    1. Marta

      W prostocie siła 🙂

  6. Kaśka

    Super pomysł 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Malwina

    Pycha i faktycznie w 10 minut 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top