Kontakt

blog kulinarny

Jak przygotować deskę serów ?


deska serów
Kiedy nadchodzi weekend lub zbliżają się inne okazje sprzyjające świętowaniu jak np.nadchodzące Andrzejki dostaję od Was sporo zapytań odnośnie przekąsek, które można zaproponować gościom, zwłaszcza w przypadku, gdy nie mamy dużych zdolności kulinarnych, ani zbyt wielu chwil, które możemy poświęcić na kuchenne przygotowania.

W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest deska serów! Większość osób zdecydowanie za nimi przepada, a jeśli postawimy na dużą różnorodność, szanse, że zadowolimy naszych gości zdecydowanie rosną : )

Sery dobrze jest wyjąć z lodówki już chwilę wcześniej, przed podaniem, aby mogły rozwinąć w pełni swój smak i aromat. Rodzaje wybranych przez nas serów zależą wyłącznie od naszych upodobań i wyobraźni : ) Pamiętajmy, aby każdy gatunek kroić oddzielnym nożem. Osobiście wybrałam miks serów Hochland: Maasdamer, Edamski, Gouda, Tylżycki oraz ulubieniec mojego Męża, którego na imprezie nie może zabraknąć, czyli Gouda Wędzona. Sery żółte Hochland jako jedyne produkowane na polskim rynku, z polskiego mleka, otrzymały certyfikat VLOG – gwarantujący produkcję bez użycia technik modyfikacji genetycznej. Są one bogate w wapń, bez GMO, bez konserwantów i bez laktozy. Dodatkowo mamy już gotowe plasterki i problem krojenia znika : ) Plasterki najlepiej zwinąć w ruloniki, a sery w kształcie kwadratu i koła, pokroić jak tort.

Jako dodatek do serów idealnie współgrają orzechy np. włoskie, suszone owoce np. morele lub żurawina, świeże owoce jak np. winogrona, czy figi, grillowane warzywa oraz oliwki. Możemy również zaopatrzyć się w miód, konfiturę, a nawet musztardę. Idealnym dopełnieniem będzie również świeża bagietka, paluszki grissini, czy krakersy. Pamiętajmy jednak, że to ser gra pierwsze skrzypce na tej imprezie, dlatego dodatki można podać w oddzielnych naczyniach lub miseczkach ustawionych obok głównej atrakcji, czyli naszej deski serów.

Deska przepysznych serów wcale nie jest tak trudna do skomponowania jak mogłoby się wydawać, a wygląda zawsze bardzo elegancko i idealnie wpasowuje się w imprezowe menu. Pozostając w klimacie dobrej zabawy warto zaznaczyć, że do sera wspaniale pasuje dodatek dobrego wina. Najbezpieczniejszy wybór stanowi czerwone, wytrawne, które pasuje praktycznie do każdego rodzaju.

Smacznego ! : )


deska serów hochland
 


deska serów jak zrobić

* Wpis powstał przy współpracy z marką Hochland



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 listopada, 2017
Kategorie: Dodatki, Karnawał, Konkursy, akcje, eventy, Porady, Śniadania i kolacje, Sylwester, Wyroby na różne okazje

26 komentarzy

  1. Nina

    Rewelacja takiego czegoś potrzebowałam 🙂

    1. Marta

      Super, że się przyda 🙂

  2. Aga

    Same pyszności 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Isia

    Uwielbiam deskę serów zamiast stać godzinami w kuchni mogę posiedzieć ze znajomymi zajadać i winko popijać oczywiście 😉

    1. Marta

      Idealna opcja na imprezę 🙂

  4. Asia

    Bardzo lubię sery całość wyglada perfekcyjnie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

  5. Pola

    Smakowicie i pięknie podane 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, pozdrawiam 🙂

  6. Wiki

    Super inspiracja 😁😁😁

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Alina

    Same pyszności u Ciebie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

  8. ola

    Idealny pomysł na imprezę bede robić na Andrzejki 🙂

  9. Olqa

    Fajny pomysł i pięknie zdjęcia 😊

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

  10. L.

    Pięknie i moje ulubione serki 🙂

    1. Marta

      Idealnie się dopasowałyśmy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top