Site icon marta-gotuje.pl

Pieczona owsianka

Uwielbiam pieczone owsianki, bo robią się praktycznie same, a w czasie, gdy zapiekają się w piekarniku jest chwila na pozostałą poranną krzątaninę : ) Dzisiejsza wersja to porcja rodzinna, idealna na weekendowe śniadanie : ) Polecam!!


Składniki (forma o średnicy 23 cm):

Mleko wymieszać z jajkiem, cukrem trzcinowym i cynamonem. Dodać płatki owsiane, jaglane, siemię lniane i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego minimalnie masłem. Na wierzchu ułożyć owoce i płatki kokosowe. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Zdjąć folię i dopiekać dodatkowe 5-10 minut.

Smacznego!

Uwaga!
Zamiast owoców można użyć orzechów, a przed podaniem polać owsiankę syropem klonowym : )

Inspiracja „Dzień Dobry” M.Minta

Exit mobile version