Tradycyjny placek drożdżowy z kruszonką to smak beztroskiego dzieciństwa : ) Duża ilość maślanej kruszonki to sprawa kluczowa, bo największą atrakcją dla najmłodszych domowników jest zawsze jej podjadanie ; ) Placek wychodzi bardzo puszty, wilgotny, przepyszny. Zamiast śliwek możecie użyć również innych owoców np. rabarbaru. Polecam!!!
Składniki na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 4 łyżki letniego mleka
Drożdże pokruszyć, dodać mąkę, cukier trzcinowy i mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Składniki na ciasto (blacha 21 x 21 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- szczypta soli morskiej
- 300 g śliwek
Wszystkie składniki (poza śliwkami) przełożyć do misy miksera wraz z przygotowanym zaczynem. Wymieszać przy użyciu haka do zagniatania ciasta (można ręcznie, ale ciasto będzie rzadkie). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć równomiernie na wyrośniętym cieście.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki
- 80 g cukru trzcinowego
Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i zagnieść palcami do uzyskania kruszonki, posypać nią ciasto. Całość piec w temp. 180 C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
Smacznego!