Kontakt

blog kulinarny

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjny placek drożdżowy z kruszonką to smak beztroskiego dzieciństwa : ) Duża ilość maślanej kruszonki to sprawa kluczowa, bo największą atrakcją dla najmłodszych domowników jest zawsze jej podjadanie ; ) Placek wychodzi bardzo puszty, wilgotny, przepyszny. Zamiast śliwek możecie użyć również innych owoców np. rabarbaru. Polecam!!!


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przpeis


Składniki na rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży  (temp. pokojowa)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki letniego mleka

Drożdże pokruszyć, dodać mąkę, cukier trzcinowy i mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Składniki na ciasto (blacha 21 x 21 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • szczypta soli morskiej
  • 300 g śliwek

Wszystkie składniki (poza śliwkami) przełożyć do misy miksera wraz z przygotowanym zaczynem. Wymieszać przy użyciu haka do zagniatania ciasta (można ręcznie, ale ciasto będzie rzadkie). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć równomiernie na wyrośniętym cieście.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki
  • 80 g cukru trzcinowego

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i zagnieść palcami do uzyskania kruszonki, posypać nią ciasto. Całość piec w temp. 180 C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.

Smacznego!


drożdżowe ze śliwkami przepis


drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przepis


Placek drożdżowy ze śliwkami przepis


Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 sierpnia, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Drożdżowe

24 komentarzy

  1. Karina

    Oooo Mamusia też nam piekła 🙂 ja drożdżowych nie umiem… nie lubią mnie i nie rosną

    1. Marta

      Nie poddawaj się 🙂 ten zawsze się udaje 🙂

  2. Roz

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, tak właśnie smakuje 😉

  3. Majka

    Moja mama taki właśnie robi, już od wieków 😍

    1. Marta

      To taki typowy Maminy wypiek <3

  4. Dusia

    To jest klasyk nad klasykami niby taki prosty i zwyczajny ale kazdy zawsze chetnie zje 🙂

    1. Marta

      Dokładnie 🙂

  5. Nora

    Bardzo fajnie smacznie wyszło, jedynie przesadziłam z ilością śliwek dałam pół kg i niestety tam gdzie były większe skupiska trochę opadło 🙁

    1. Marta

      Śliwki są niestety trochę obciążające 😉 kiedyś robiłam z całymi połówkami i efekt był podobny jak u Ciebie, dlatego teraz preferuję plasterki w mniejszej ilości 🙂

  6. Marta

    Dziś chcę spróbować tego przepisu.
    Pytanie może banalne ale czy mogę zamienić drożdże na suszone i cukier na zwykły ?

    1. Marta

      Tak i tak 🙂

      1. Marta

        Wyszło pyszne. Wysokie, mokre. Dałam więcej śliwek, ok.400+g a mimo to wyrosło bardziej niż się spodziewałam. Środek oczywiście trochę zapadnięty ale w granicach przyzwoitości.
        Jestem mega szczęśliwa, bo kucharka ze mnie żadna, ale wszystkie przepisy, których do tej pory próbowałam z Twojego bloga mi się udały.
        Kawał dobrej roboty.
        Dziękuję i pozdrawiam

        1. Marta

          Bardzo dziękuję za tak miłe i motywujące słowa 🙂 Cieszę się, że ciasto posmakowało i również pozdrawiam 🙂

  7. Lila

    Wyszło jak u Mamusi 🙂 świetny przepis dzięki 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  8. Malwina

    Genialne w końcu drożdżowe które nie jest za suche, zrobiłam pół na pół jedna część ze śliwkami druga sama kruszonka (dla dzieci) i wszyscy zadowoleni 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  9. Olqa

    Pyszne ja dałam nawet więcej śliwek i było ok tylko warto dawać więcej na boki bo środek lubi się zapadać 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  10. ola

    Czy cukier trzcinowy wnosi jakiś specjalny smak do ciasta? Pyta początkująca kucharka 😀

    1. Marta

      Ma delikatnie bardziej karmelowy posmak niż zwykły, ale nie jest to mocno wyczuwalne 😉 Stosuję go bardziej jako zdrowszy zamiennik zwykłego rafinowanego cukru 🙂

  11. Iza

    Ekstra ciacho pięknie wyrosło i po upieczeniu nic nie opadło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 1 =


Top