Kontakt

blog kulinarny

Wegański sernik z nerkowców z musem śliwkowym

Wegański sernik z nerkowców to idealny letni deser bez pieczenia. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze bardzo zdrowy, a serwowanie w słoiku dodatkowo ułatwia zabranie go jako przekąskę również poza domem. Całość zwieńczyłam aromatycznym śliwkowym musem, ale oczywiście możecie przygotować różne wersje w zależności od dostępnych owoców (sprawdzą się też mrożone). Nerkowce stanowią świetne źródło potasu, magnezu i witamin z grupy B, dzięki czemu poprawiają naszą koncentrację i dostarczają energii na długi czas. Polecam!


sernik z nerkowców


Składniki na spód (1 duży słoik ok. 500 ml):

• 5 suszonych daktyli
• ¼ szklanki płatków owsianych górskich
• 1/8 szklanki płatków migdałowych
• 1/8 szklanki wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka kakao

Wegańska masa serowa:
• 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
• 1 łyżka syropu klonowego
• 3 łyżki mleka kokosowego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus śliwkowy:
• 350 g śliwek
• 1 łyżka syropu klonowego
• 1 szczypta cynamonu

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Płatki owsiane i migdałowe zmiksować blenderem na pył. Dodać wiórki kokosowe, kakao oraz daktyle i ponownie zmiksować. Przełożyć na dno słoika, dociskając łyżką.

Namoczone orzechy odcedzić, dodać syrop klonowy, mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać syrop klonowy, cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem, aż owoce puszczą sok, a następnie zmiksować dokładnie blenderem i przestudzony przełożyć na masę z nerkowców. Udekorować wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Wegański sernik z musem śliwkowym


Sernik z nerkowców przepis


wegański sernik przepis


wegański sernik z nerkowców



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 sierpnia, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta dietetyczne, Ciasta na zimno, Ciasta z owocami, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Serniki, Wegańskie, Zdrowa żywność

16 komentarzy

  1. Ania

    Piękny słoiczek 🙂 kocham takie warstwowe cuda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, u nas również cieszą się powodzeniem 🙂

  2. Majka

    Uwielbiam takie śniadania, dziś miałam gryczankę 😋 Nerkowce w tym wydaniu wychodzą bardzo kremowe 😍

    1. Marta

      Gryczanka, jaglanka, czy owsianka to zawsze dobry pomysł 🙂

      1. Majka

        Ten to dopiero petarda ❤️

        1. Marta

          Jak miło <3 Super, że posmakował 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Monia

    Nerkowce się moczą jutro będzie deserek 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  4. organizacja komunii warszawa

    Bardzo mi się podoba sposób podania w kubku, świetny pomysł

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Pola

    Mniam kocham nerkowce i robiłam z nich Twój mus czekoladowy ale sernik to dopiero nowość 🙂

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że i na sernik się skusisz 😉

  6. Monia

    Rewelacja 🙂 podzieliłam tylko na mniejsze porcje do kokilek bo rodzinka by nie darowala 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 9 =


Top