Kontakt

blog kulinarny

Tort Plac Budowy

Tort Plac Budowy to jeden z przyjemniejszych do przygotowania, ponieważ jego wykończenie wręcz powinno być “niedbale” wykonane, na budowie nie ma przecież mowy o żadnej perfekcji ; ) Tort szczególnie spodoba się małym chłopcom, którzy poza samym ciastem będą mieli dodatkowo kolejne zabawki do kolekcji ; ) Polecam!!!

Tort plac budowy


Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru (może być trzcinowy)
  • 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Mieszać do czasu aż masa się spieni i będzie jaśniejsza. Przełożyć do ubitych białek, ponownie zmiksować. Mąki przesiać, dodać do całości i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) do suchego patyczka, przez ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na 4 krążki.Można upiec dzień wcześniej, przed przełożeniem.

Składniki do przełożenia:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 750 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce – u mnie maliny i borówki

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Pierwszy krążek biszkoptu posmarować cienką warstwą dżemu, ułożyć owoce i pokryć 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim biszkoptowym krążkiem i powtórzyć przekładanie dżemem, owocami i śmietaną do czasu aż przykryjemy całość czwartym krążkiem. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałą bitą śmietaną i przełożyć tort do lodówki.

Składniki do dekoracji:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min 70%)
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 10 ciasteczek typu oreo
  • cukierki typu schoko bons lub maltesers
  • autka budowlane

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietankę mocno podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia), zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Przestudzić i rozprowadzić na schłodzonym torcie. Wierzch tortu ozdobić pokruszonymi ciasteczkami oreo (bez nadzienia) oraz czekoladowymi cukierkami. Dodać budowlane auta i świeczki przypominające znaki drogowe.

Smacznego!


Tort koparka przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 16 sierpnia, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta z kremem, Dania dla dzieci, Przekładane, Torty, Wyroby na różne okazje

10 komentarzy

  1. Tosia

    Przepiękny 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga

    Wow ! dla mnie wcale nie wygląda niedbale 🙂

    1. Marta

      Dziękuję :)))

  3. Natalia K

    Zawsze podziwiam Pani talent jakikolwiek by to nie był tort czy ciasto wygląda lepiej niż z cukierni wielkie gratulacje!

    1. Marta

      To ogromnie miłe! dziękuję 🙂

  4. Majka

    Świetny 😍 Jadłabym 😋

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  5. Roma

    Genialny w swej prostocie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 24 =


Top