Site icon marta-gotuje.pl

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjny placek drożdżowy z kruszonką to smak beztroskiego dzieciństwa : ) Duża ilość maślanej kruszonki to sprawa kluczowa, bo największą atrakcją dla najmłodszych domowników jest zawsze jej podjadanie ; ) Placek wychodzi bardzo puszty, wilgotny, przepyszny. Zamiast śliwek możecie użyć również innych owoców np. rabarbaru. Polecam!!!


Składniki na rozczyn:

Drożdże pokruszyć, dodać mąkę, cukier trzcinowy i mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Składniki na ciasto (blacha 21 x 21 cm):

Wszystkie składniki (poza śliwkami) przełożyć do misy miksera wraz z przygotowanym zaczynem. Wymieszać przy użyciu haka do zagniatania ciasta (można ręcznie, ale ciasto będzie rzadkie). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć równomiernie na wyrośniętym cieście.

Składniki na kruszonkę:

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i zagnieść palcami do uzyskania kruszonki, posypać nią ciasto. Całość piec w temp. 180 C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.

Smacznego!






Exit mobile version