Site icon marta-gotuje.pl

Kokosowe placuszki (wegańskie, bez nabiału)

Weekendowe śniadania należą do moich ulubionych, bo możemy sobie wtedy pozwolić na większe kulinarne eksperymenty. Tym razem przedstawiam Wam kokosowe placuszki, które są dokładnie takie jak lubimy: proste, pyszne, sycące i zdrowe. Polecam!


Składniki (8 sztuk):

Wiórki kokosowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 3-5 minut, do czasu aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć do blendera, dodać cukier kokosowy i zmiksować. Siemię lniane zmielić, dodać wodę, wymieszać i odstawić na bok. Płatki owsiane zmiksować blenderem na mąkę. Dodać zmiksowane wiórki z cukrem, proszek do pieczenia, sól morską, mąkę orkiszową i wymieszać. Olej kokosowy wymieszać z syropem klonowym, mlekiem kokosowym i napęczniałym siemieniem lnianym. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę mleka kokosowego (masa powinna być dość gęsta, ale lejąca). Ciasto odstawić na ok. 5 minut, w tym czasie rozgrzać teflonową patelnię. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym.

Smacznego!









Inspiracja
Exit mobile version