Site icon marta-gotuje.pl

Proteinowy leśny mech

Uwielbiam ciasto leśny mech, które swój piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi : ) Dzisiejsza proteinowa wersja, to zdrowa dietetyczna odmiana klasycznego przepisu, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia, a jest równie pyszna jak oryginał: ) Idealnie sprawdzi się także po treningu. Polecam!!!


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

Składniki na krem:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać ksylitol, dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować blenderem ze szpinakiem i olejem kokosowym. Dodać do białek, wymieszać. Dodać mąkę ryżową i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut. Wyjąć i przestudzić. Delikatnie ściąć górę i bok ciasta.

Twaróg, odżywkę i sok z cytryny zmiksować blenderem. Posmarować ciasto, na wierzch zetrzeć na tarce ścięte skrawki ciasta i wyłożyć owoce np. maliny, borówki, granat.

Smacznego!



Inspiracja

Exit mobile version