Kontakt

blog kulinarny

Proteinowy leśny mech

Uwielbiam ciasto leśny mech, które swój piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi : ) Dzisiejsza proteinowa wersja, to zdrowa dietetyczna odmiana klasycznego przepisu, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia, a jest równie pyszna jak oryginał: ) Idealnie sprawdzi się także po treningu. Polecam!!!


fit ciasto leśny mech przepis


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • duża garść szpinaku (70g)
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 3 czubate łyżki mąki ryżowej (50g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 20 g odżywki białkowej (wersja treningowa) lub 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie : ubita gęsta część mleczka kokosowego

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać ksylitol, dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować blenderem ze szpinakiem i olejem kokosowym. Dodać do białek, wymieszać. Dodać mąkę ryżową i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut. Wyjąć i przestudzić. Delikatnie ściąć górę i bok ciasta.

Twaróg, odżywkę i sok z cytryny zmiksować blenderem. Posmarować ciasto, na wierzch zetrzeć na tarce ścięte skrawki ciasta i wyłożyć owoce np. maliny, borówki, granat.

Smacznego!


dietetyczny lesny mech przepis


dietetyczne ciasto ze szpinakiem przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 września, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Przekładane, Zdrowa żywność

24 komentarzy

  1. Aga

    Deser idealny!!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, u mnie to nawet śniadanie 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Ula

    Super wygląda 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować, pycha 🙂

  3. Kinia

    Mniam genialny pomysł 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  4. Ania

    Przepiękne zdjęcia a ciasto jutro robię 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Zoz

    Czy mogę użyć inną mąkę?

    1. Marta

      Tak 🙂 gryczana, orkiszowa powinny pasować, choć ryżowa jest najbardziej neutralna w smaku 😉

  6. Majka

    Co za cudo 😍 Leśny mech robiłam ale ta wersja to jest dopiero TO 😉

    1. Marta

      Pysznie i zdrowo, moje ulubione zestawienie 🙂

  7. ryba

    Super!!! ale gdzie taką małą tortownicę kupić i czy się sprawdza ?

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Kupiłam przez internet 😉 Można też rozejrzeć się w dużych marketach. U mnie małe tortownice są na wagę złota, mogę piec codziennie inne ciasto takie dosłownie na 1-2 porcje 😉

  8. Faustyna

    Moj właśnie w piekarniku ale robi sie brązowy a nie zielony ratunku!

    1. Marta

      Bez obaw ciasto zmienia kolor, ale tylko z wierzchu jak się dopieka 🙂 wewnątrz pozostaje pięknie zielone, więc wystarczy górę lekko ściąć i pokruszyć lub zetrzeć na tarce 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  9. Aśka

    Smakuje rewelacyjnie 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  10. leśny mech w zdrowej wersji – super pomysł! 🙂

    1. Marta

      Jest pyszny i do tego zdrowy, więc jak dla mnie idealne połączenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top