Site icon marta-gotuje.pl

Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze to szybsza alternatywa dla tych tradycyjnych-drożdżowych, ale najważniejsze, że równie pyszna : ) Z dodatkiem jabłek stanowi bardzo sycące śniadanie, które posmakuje również najmłodszym. Polecam!!!


Składniki (ok. 15 sztuk):

*Uwaga – dałam odrobinę mniej, ale tak, aby ciasto było gęste i z oporem spadało z łyżki. Gdy ciasto będzie gęste otrzymamy puchate placuszki, jeśli rzadsze racuszki będą cieńsze i delikatniejsze.

Kefir wymieszać z jajkiem i cukrami. Dodać sodę, polać ją octem, a kiedy się spieni dodać mąkę z solą. Wymieszać łyżką, dodać jabłka pokrojone na mniejsze kawałki i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (bez tłuszczu lub z minimalną ilością rozsmarowanego na dnie oleju) na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!



Inspiracja IG Onijka

Exit mobile version