Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze to szybsza alternatywa dla tych tradycyjnych-drożdżowych, ale najważniejsze, że równie pyszna : ) Z dodatkiem jabłek stanowi bardzo sycące śniadanie, które posmakuje również najmłodszym. Polecam!!!


Racuchy na kefirze przepis

Składniki (ok. 15 sztuk):

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej*
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

*Uwaga – dałam odrobinę mniej, ale tak, aby ciasto było gęste i z oporem spadało z łyżki. Gdy ciasto będzie gęste otrzymamy puchate placuszki, jeśli rzadsze racuszki będą cieńsze i delikatniejsze.

Kefir wymieszać z jajkiem i cukrami. Dodać sodę, polać ją octem, a kiedy się spieni dodać mąkę z solą. Wymieszać łyżką, dodać jabłka pokrojone na mniejsze kawałki i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (bez tłuszczu lub z minimalną ilością rozsmarowanego na dnie oleju) na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!


Racuszki na kefirze przepis

Inspiracja IG Onijka

Komentarzy: 28

  1. Ania
    16 lipca 2018 / 12:40

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:46

      Dziękuję 🙂

  2. Majka
    16 lipca 2018 / 12:55

    Żałuję, że akurat teraz brakuje mi składników. Ale nic straconego, zrobię je jak najszybciej się da 😉

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 13:03

      Polecam są bardzo proste, a smakują świetnie jak to placuszki, do których mamy słabość 🙂

      • Majka
        18 lipca 2018 / 13:52

        Dzieci zachwycone 😍

        • Marta
          Autor
          19 lipca 2018 / 13:09

          Najlepsza rekomendacja 🙂

  3. Aga
    16 lipca 2018 / 13:23

    Super u nas będą na kolacje 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 23:04

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

      • Aga
        17 lipca 2018 / 14:24

        Pyszne potwierdzam 🙂

        • Marta
          Autor
          19 lipca 2018 / 13:06

          Super, cieszę się bardzo 🙂

  4. Malwina
    16 lipca 2018 / 16:14

    To ja jeszcze inaczej bo dzieciom na podwieczorek zrobiłam i były zachwycone a ja szczęśliwa bo jabłuszka im przemyciłam 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 23:04

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  5. Ania
    16 lipca 2018 / 22:12

    Pyszota 🙂 puszyste i mięciutkie porcja w sam raz dla 3 osób 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 23:04

      Jak miło, że już przygotowałaś 🙂 fajnie, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2018 / 13:06

      Bardzo mi miło, polecam są pyszne 🙂

  6. Alinka
    17 lipca 2018 / 17:47

    Mniam wyszły pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2018 / 13:08

      Super, że posmakowały 🙂

  7. 19 lipca 2018 / 11:56

    Rewelacja, fajna inspiracja na jutrzejszy obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2018 / 13:10

      Polecam 🙂

  8. Nina
    22 lipca 2018 / 11:30

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2018 / 0:35

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Rozalia
    29 lipca 2018 / 11:47

    Przepyszne są i szybsze niż te drożdżowe zapisuję do ponownego zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2018 / 13:16

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  10. gonia
    8 sierpnia 2018 / 0:47

    Fajny przepis racuszki wychodza bardzo puchate dalam troche mniej maki 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2018 / 12:50

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  11. Lili Pons
    24 września 2018 / 20:43

    Pyszne placuszki!!! Dziękuję bardzo za wspaniały przepis!!! Wszyscy się zajadamy!!! Nareszcie poznałam doskonały sposób robienia racuszków. Dziękuję pięknie!

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 22:57

      Ogromnie się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 − 24 =