W mojej biblioteczce pojawiała się ostatnio nowa książka „Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie-Morgane Le Moel. Pomimo znaczącego tytułu nie jest to typowa książka kucharska. Główną bohaterką jest francuska dziennikarka Marie, która opowiada o swoim dorastaniu we Francji i próbie podbicia Sydney jako międzynarodowa korespondentka.
Każdy rozdział, opisujący krótkie historie z życia bohaterki, zakończony jest tradycyjnym przepisem z francuskiej kuchni wraz ze wskazówkami odnośnie jego przygotowania oraz podpowiedzią z jakim trunkiem najlepiej go zaserwować. Wszystkie dania są dostosowane do „leniwych kucharek”, co zmieniło odrobinę moje postrzeganie francuskiej kuchni ; ) Wśród zbioru przepisów znajdziemy m.in. tartę tatin, ratatouille, les crepes, boeuf bourguignon, trufle czekoladowe, sałatkę nicejską, czy kurczaka po baskijsku. Osobiście skusiłam się na tradycyjne clafoutis, w którym wiśnie zastąpiłam malinami.
Książka jest napisana prostym, przystępnym językiem, czyta się ją szybko i przyjemnie mogąc jednocześnie poeksperymentować w kuchni : ) Najbardziej podobały mi się przygody Marie w Australii, która jak się okazuje tylko pozornie jest miejscem idealnym na emigrację.
Abyście sami mogli poznać historię bohaterki przygotowałam dla Was konkurs : )
Wystarczy napisać w komentarzu na blogu, facebooku lub instagramie:
Jaka jest Wasza ulubiona francuska potrawa?
Konkurs trwa do 16 marca, po tym czasie wśród wszystkich nadesłanych zgłoszeń rozlosuję 3 zwycięzców : ) Powodzenia!
Na osłodę zostawiam Wam również przepis na pyszne Malinowe Clafoutis
Składniki (dla 6 osób):
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 80 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 20 g masła, posiekanego na małe kawałki
- cukier puder do oprószenia
Jajka wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, solą i mlekiem (można mikserem). Mąki przesiać, powoli dodawać do masy. Dobrze ubić, aby nie było grudek. Naczynie żaroodporne natłuścić, na dnie rozłożyć owoce, następnie wylać masę. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut, aż się zarumieni. Podawać lekko ciepłe lub zimne, udekorowane cukrem pudrem.
Smacznego!