Czy możecie sobie wyobrazić Święta bez sernika lub pierniczków? : ) Jak wiecie kocham serniki, a zapach piernika i aromatycznych korzennych przypraw od razu przywołuje cudowne świąteczne wspomnienia. Mam, więc dziś dla Was połączenie idealne – sernik z pierniczkami, który jestem pewna, będzie hitem nadchodzących Świąt : ) Obłędny kruchy spód z piernikową nutą, masa serowa z dodatkiem pierniczków i przepyszna kruszonka, niezwykle aromatyczna za sprawą tajemnego składnika jakim jest cynamon Kamis, który świetnie podkręca jej kakaowy smak. Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak na pewno zachwyci Waszych gości i sprawi, że cały dom będzie pachniał Świętami : ) Polecam!!!
- 75 g masła
- 20 g kakao
- 130 g mąki pszennej
- 65 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
- szczypta soli himalajskiej Kamis
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając i wyrównując łyżką. Im mocniej ugnieciemy ciasto, tym spód będzie bardziej kruchy po upieczeniu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Dodatkowo:
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Całkowicie przestudzony spód wysmarować powidłami.
Składniki na serową masę:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka (wielkość L)
- 220 g śmietanki kremówki 30%
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania przyprawy do sernika Kamis
- 100 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia)
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 C (góra-dół). Twaróg dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać jajka, kremówkę, cukry, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć na ostudzony spód wysmarowany powidłami. Pierniczki pokroić w mniejsze kawałki, wcisnąć w masę serową. Wierzch posypać kruszonką i piec przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Składniki na kruszonkę:
- 75 g masła
- 20 g kakao
- 130 g mąki pszennej
- 1 szczypta cynamonu Kamis
- 65 g cukru trzcinowego
Całość dokładnie rozetrzeć palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki.
Smacznego!
Dzięki uprzejmości marki Kamis przygotowałam również dla Was konkursową niespodziankę : ) Do wygrania są 3 zestawy przypraw Kamis wraz gadżetami. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:
„Jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto?”
Konkurs trwa do 22.12.2017r. włącznie. Powodzenia! Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski.
*Wpis powstał przy współpracy z Kamis
Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie : ) Wybór zwycięzców był niezwykle trudny! Nagrody otrzymują:
Toffee – za krótką, zwięzła i jednocześnie zabawną odpowiedź, która nie pozostawia żadnych wątpliwości co do tego, że Król świątecznych wypieków może być tylko jeden ; )
an2405 – za apetyczny opis ciasta, (od razu nabrałam na nie ochoty : ) ) które jest jednym z symboli Bożego Narodzenia i zawsze smakuje wyjątkowo
muchowa – za odpowiedź, która z miejsca przekonała moje pociechy i taka wersja sernika mogłaby zostać również naszym świątecznym hitem ; )
Serdecznie gratulujemy!!!