Kontakt

blog kulinarny

Sernik z pierniczkami

Czy możecie sobie wyobrazić Święta bez sernika lub pierniczków? : ) Jak wiecie kocham serniki, a zapach piernika i aromatycznych korzennych przypraw od razu przywołuje cudowne świąteczne wspomnienia. Mam, więc dziś dla Was połączenie idealne – sernik z pierniczkami, który jestem pewna, będzie hitem nadchodzących Świąt : ) Obłędny kruchy spód z piernikową nutą, masa serowa z dodatkiem pierniczków i przepyszna kruszonka, niezwykle aromatyczna za sprawą tajemnego składnika jakim jest cynamon Kamis, który świetnie podkręca jej kakaowy smak. Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak na pewno zachwyci Waszych gości i sprawi, że cały dom będzie pachniał Świętami : ) Polecam!!!


Świąteczny sernik przepis

Składniki na czekoladowy spód (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 75 g masła
  • 20 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
  • szczypta soli himalajskiej Kamis

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając i wyrównując łyżką. Im mocniej ugnieciemy ciasto, tym spód będzie bardziej kruchy po upieczeniu. Piec w piekarniku rozgrzanym do  200 C (góra-dół) przez 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Całkowicie przestudzony spód wysmarować powidłami.

Składniki na serową masę:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 220 g śmietanki kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania przyprawy do sernika Kamis
  • 100 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia)

Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 C (góra-dół). Twaróg dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać jajka, kremówkę, cukry, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć na ostudzony spód wysmarowany powidłami. Pierniczki pokroić w mniejsze kawałki, wcisnąć w masę serową. Wierzch posypać kruszonką i piec przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g masła
  • 20 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 szczypta cynamonu Kamis
  • 65 g cukru trzcinowego

Całość dokładnie rozetrzeć palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki.

Smacznego!

Jak zrobić sernik
kamis przyprawa do piernika
Sernik na święta
Sernik z pierniczkami
 


Sernik z piernikami
 

Dzięki uprzejmości marki Kamis przygotowałam również dla Was konkursową niespodziankę : ) Do wygrania są 3 zestawy przypraw Kamis wraz gadżetami. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

“Jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto?”

Konkurs trwa do 22.12.2017r. włącznie. Powodzenia! Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski.

puszki kamis promocja
Pamiętajcie, że obecnie trwa promocja z marką Kamis i przy zakupie ich dowolnych produktów za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w Kolporter do odebrania są prześliczne puszki.  Promocja trwa do końca roku, do rozdania aż 30 000 puszek : )

 

*Wpis powstał przy współpracy z Kamis

 

Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie : ) Wybór zwycięzców był niezwykle trudny! Nagrody otrzymują:

Toffee – za krótką, zwięzła i jednocześnie zabawną odpowiedź, która nie pozostawia żadnych wątpliwości co do tego, że Król świątecznych wypieków może być tylko jeden ; )

an2405 – za apetyczny opis ciasta, (od razu  nabrałam na nie ochoty : ) ) które jest jednym z symboli Bożego Narodzenia i zawsze smakuje wyjątkowo

muchowa – za odpowiedź, która z miejsca przekonała moje pociechy i taka wersja sernika mogłaby zostać również naszym świątecznym hitem ; )

Serdecznie gratulujemy!!!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 grudnia, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kruszonką, Konkursy, akcje, eventy, Serniki, Wyroby na różne okazje

219 komentarzy

  1. Roksana

    Moje ulubione świąteczne ciasto to jabłecznik na kruchym spodzie posypany cynamonem i kruszonką. Od dziecka przygotowuję go z mamą i babcią na Święta Bożego Narodzenia. Od lat przygotowujemy go według przepisu mojej prababci. Można powiedzieć, że to już tradycja, że pojawia się u nas na stole. Nie ma to jak domowe, babcine wypieki! 🙂

  2. Marzena

    W święta obowiązkowym ciastem w naszej rodzinie jest tzw. ” placek świąteczny pleśniak”, tak ta nazwa jest wyjątkowa że musiałam go wyprubować, a cała historia odkrycia ciasta jest wyjątkowa i magiczna i rozpoczyna się od mojej kochanej babci która przez całe swoje życie gromadziła wycinki z gazet i tak na strychu odnalazłam jej wycinane skarby a w nich tytułowy “pleśniak” z pięknym zdjęciem vintage.Tak rozpoczęta przygoda musiała się skonczyć wykonaniem pleśniaka,przy którym uczestniczyły moje dzieci bo ciasto jest idealnie proste do wykonania zaczynając od kruchego spodu maślanego a kończąc na cudowwnie słodkiej kruszonce kakaowej.Małe rączki idealnie się wpasowały do wygniatania, posypywania bakaliami, jak i wylewania białej jak puch ubitej na sztywno kołuderki z białek jaj.Całość jest delikatna, krucha i pełna świątecznych zapachów a tytułowy pleśniak w przekroju wygląda po upieczeniu własnie jakby pleśń zjadała go żywcem ale to oczywiście my zjadamy go ze smakiem.Polecam wypróbowania bo warto zawalczyć o ten smak!👍😊

    1. Marzena

      Witam zaglądam tu na stronę ale widze że jeszcze niema wyników wiec trzeba poczekac.Ale moje pytanie to zgłaszam błąd ponieważ konkurs był do 22…a właśnie pisalam do Panstwa kolo północy i zmieścił am sie w terminie ale widze ze moja wiadomsc zostala przypisana 23….nierozumiem dlaczego??Jestem zawiedziona …wiem że można wskazać dowody na to ze pisalam w terminie zakończenia konkursu, wiec proszę to sprawdzić jesli jest możliwość.
      Marzena .pozdrawiam

  3. Nulek

    Mówcie sobie, co tam chcecie,
    o uszkach i o pierogach,
    o makiełkach, kluskach, rybach
    – ale memu sercu droga
    jest nieco inna potrawa,
    CYTRYMAK! Wspaniała sprawa!

    To taki inny MAKOWIEC,
    pyszny, leciutko kwaskowy,
    mało może tradycyjny,
    lecz kto powiedział, że nowych
    tradycji tworzyć nie mogę
    i wytyczać własną drogę?! 🙂

    CYTRYMAK, czyli odświeżony makowiec

    Ciasto:

    150 g maku
    100 g wiórków kokosowych
    100 g mielonych migdałów albo orzechów włoskich
    100 g cukru pudru
    8 białek
    4 żółtka
    szczypta soli

    Krem:

    2 budynie śmietankowe
    350 ml mleka
    50 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    200 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    4 żółtka
    200 g miękkiego masła

    polewa czekoladowa (u mnie – biała)

    Suche składniki na ciasto (mak, kokos, migdały lub orzechy) mieszamy w misce.
    Ubijamy białka na sztywno, dodając szczyptę soli, a potem powoli dosypując cukru. Nie przerywając miksowania, dodajemy po żółtku, a potem stopniowo i delikatnie (na niskich obrotach miksera) dodajemy mieszankę suchych składników.

    Pieczemy ciasto w dwóch tortownicach średniej wielkości, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych lekko bułką tartą w 170 stopniach Celsjusza przez jakieś 20 minut.
    Studzimy, a w tym czasie robimy krem.

    Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki tej mieszanki, a resztę gotujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
    Mleko ze szklanki służy do rozrobienia budyniu oraz żółek. Gdy uzyskamy jednolity roztwór, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż zrobi się budyń.
    Studzimy.

    Masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zważy) i miksujemy na gładki krem.

    Upieczone ciasto przekładamy tak przygotowanym kremem. Na wierzchnią warstwę wylewamy polewę czekoladową. Chłodzimy w lodówce, aż masa zastygnie, co trwa minimum 2 godziny.

    Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już “przegryzie” – smakuje wtedy idealnie i na pewno będzie hitem niejednej świątecznej imprezy, bo ma w sobie lekkość, elegancję i szyk! 🙂

    Polecam gorąco – nie tylko w Święta! 🙂

  4. Ankaakna

    Moje ulubione świąteczne ciasto to babciny przekładaniec cytrynowy z masą z kaszy manny.

  5. Olusia

    Sernik wyszedł idealnie dziękuję ❤️❤️❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  6. Anna

    Kiedy święta nadchodzą, wszyscy goście się schodzą.
    Do stołu siadają i głośno gadają.
    Bo na stole coś tam stoi, co zachciankę każdego zaspokoi.
    Wtedy wujek był tak ciekawy, że zapytał gospodynię o sernik brązowawy.
    Gospodyni tak zaskoczona, zaczęła mówić o nim roztrzęsiona.
    I zaczęła powieść tak, że zaśpiewał nawet ptak.
    Moi drodzy, moi mili, co tym sernikiem się tak szczycili.
    „Sernik Oreo” się nazywa i do spróbowania wzywa..
    Co ma w sobie powiem Wam, może każdy zrobi sam.
    Na początek ciastka oreo z masłem trzeba zmiksować lecz pamiętaj by ich nie gotować.
    Nie zapomnij w formie je rozprowadzić i dobrze na spodzie ugładzić.
    Następnie twaróg z cukrem pudrem i masłem orzechowym zmiksuj tylko od zapachu nie sfiksuj.
    Dodaj ubitej na sztywno kremówki, wyłóż na spód i schowaj do lodówki
    Żeby sernik miał smak wspaniały, dodaj solony karmel doskonały.
    A na koniec do lodówki włóż, żeby był wart siedmiu mórz!
    najlepszy będzie schłodzony i wiórkami czekoladowymi ozdobiony.
    Przepis wyrecytowany, a sernik podany.
    Więc kawałek weź do ręki i niech miną Twoje lęki.
    Bo ten sernik działa cuda, że ominie Ciebie nuda.
    Dorośli ze względu na karmel go pokochają, a dzieci ze względu na ciastka oreo wzdychają.
    Na święta robi on furorę więc za robienie się jego biorę!

  7. ewa

    Kiedy wyniki???

  8. Agnieszka

    A wyniki konkursu to gdzie?

  9. Zoja

    Sernik wyszedł idealnie !!! Goście zachwyceni 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  10. Elka

    Sernik pychota super że mogłam do czegoś tak pysznego wykorzystać poświąteczne zapasy pierników 😉 Pozdrawiam!

    1. Marta

      Super, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top