Sernik z pierniczkami

Czy możecie sobie wyobrazić Święta bez sernika lub pierniczków? : ) Jak wiecie kocham serniki, a zapach piernika i aromatycznych korzennych przypraw od razu przywołuje cudowne świąteczne wspomnienia. Mam, więc dziś dla Was połączenie idealne – sernik z pierniczkami, który jestem pewna, będzie hitem nadchodzących Świąt : ) Obłędny kruchy spód z piernikową nutą, masa serowa z dodatkiem pierniczków i przepyszna kruszonka, niezwykle aromatyczna za sprawą tajemnego składnika jakim jest cynamon Kamis, który świetnie podkręca jej kakaowy smak. Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak na pewno zachwyci Waszych gości i sprawi, że cały dom będzie pachniał Świętami : ) Polecam!!!


Świąteczny sernik przepis
Składniki na czekoladowy spód (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 75 g masła
  • 20 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
  • szczypta soli himalajskiej Kamis

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając i wyrównując łyżką. Im mocniej ugnieciemy ciasto, tym spód będzie bardziej kruchy po upieczeniu. Piec w piekarniku rozgrzanym do  200 C (góra-dół) przez 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Całkowicie przestudzony spód wysmarować powidłami.

Składniki na serową masę:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 220 g śmietanki kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania przyprawy do sernika Kamis
  • 100 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia)

Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 C (góra-dół). Twaróg dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać jajka, kremówkę, cukry, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć na ostudzony spód wysmarowany powidłami. Pierniczki pokroić w mniejsze kawałki, wcisnąć w masę serową. Wierzch posypać kruszonką i piec przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g masła
  • 20 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 szczypta cynamonu Kamis
  • 65 g cukru trzcinowego

Całość dokładnie rozetrzeć palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki.

Smacznego!

Jak zrobić sernik
kamis przyprawa do piernika
Sernik na święta
Sernik z pierniczkami
 


Sernik z piernikami
 

Dzięki uprzejmości marki Kamis przygotowałam również dla Was konkursową niespodziankę : ) Do wygrania są 3 zestawy przypraw Kamis wraz gadżetami. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

„Jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto?”

Konkurs trwa do 22.12.2017r. włącznie. Powodzenia! Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski.

puszki kamis promocja
Pamiętajcie, że obecnie trwa promocja z marką Kamis i przy zakupie ich dowolnych produktów za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w Kolporter do odebrania są prześliczne puszki.  Promocja trwa do końca roku, do rozdania aż 30 000 puszek : )

 

*Wpis powstał przy współpracy z Kamis

 

Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie : ) Wybór zwycięzców był niezwykle trudny! Nagrody otrzymują:

Toffee – za krótką, zwięzła i jednocześnie zabawną odpowiedź, która nie pozostawia żadnych wątpliwości co do tego, że Król świątecznych wypieków może być tylko jeden ; )

an2405 – za apetyczny opis ciasta, (od razu  nabrałam na nie ochoty : ) ) które jest jednym z symboli Bożego Narodzenia i zawsze smakuje wyjątkowo

muchowa – za odpowiedź, która z miejsca przekonała moje pociechy i taka wersja sernika mogłaby zostać również naszym świątecznym hitem ; )

Serdecznie gratulujemy!!!

Komentarzy: 221

  1. Roksana
    22 grudnia 2017 / 23:56

    Moje ulubione świąteczne ciasto to jabłecznik na kruchym spodzie posypany cynamonem i kruszonką. Od dziecka przygotowuję go z mamą i babcią na Święta Bożego Narodzenia. Od lat przygotowujemy go według przepisu mojej prababci. Można powiedzieć, że to już tradycja, że pojawia się u nas na stole. Nie ma to jak domowe, babcine wypieki! 🙂

  2. Marzena
    23 grudnia 2017 / 0:14

    W święta obowiązkowym ciastem w naszej rodzinie jest tzw. ” placek świąteczny pleśniak”, tak ta nazwa jest wyjątkowa że musiałam go wyprubować, a cała historia odkrycia ciasta jest wyjątkowa i magiczna i rozpoczyna się od mojej kochanej babci która przez całe swoje życie gromadziła wycinki z gazet i tak na strychu odnalazłam jej wycinane skarby a w nich tytułowy „pleśniak” z pięknym zdjęciem vintage.Tak rozpoczęta przygoda musiała się skonczyć wykonaniem pleśniaka,przy którym uczestniczyły moje dzieci bo ciasto jest idealnie proste do wykonania zaczynając od kruchego spodu maślanego a kończąc na cudowwnie słodkiej kruszonce kakaowej.Małe rączki idealnie się wpasowały do wygniatania, posypywania bakaliami, jak i wylewania białej jak puch ubitej na sztywno kołuderki z białek jaj.Całość jest delikatna, krucha i pełna świątecznych zapachów a tytułowy pleśniak w przekroju wygląda po upieczeniu własnie jakby pleśń zjadała go żywcem ale to oczywiście my zjadamy go ze smakiem.Polecam wypróbowania bo warto zawalczyć o ten smak!👍😊

    • Marzena
      27 grudnia 2017 / 15:22

      Witam zaglądam tu na stronę ale widze że jeszcze niema wyników wiec trzeba poczekac.Ale moje pytanie to zgłaszam błąd ponieważ konkurs był do 22…a właśnie pisalam do Panstwa kolo północy i zmieścił am sie w terminie ale widze ze moja wiadomsc zostala przypisana 23….nierozumiem dlaczego??Jestem zawiedziona …wiem że można wskazać dowody na to ze pisalam w terminie zakończenia konkursu, wiec proszę to sprawdzić jesli jest możliwość.
      Marzena .pozdrawiam

  3. Nulek
    23 grudnia 2017 / 0:21

    Mówcie sobie, co tam chcecie,
    o uszkach i o pierogach,
    o makiełkach, kluskach, rybach
    – ale memu sercu droga
    jest nieco inna potrawa,
    CYTRYMAK! Wspaniała sprawa!

    To taki inny MAKOWIEC,
    pyszny, leciutko kwaskowy,
    mało może tradycyjny,
    lecz kto powiedział, że nowych
    tradycji tworzyć nie mogę
    i wytyczać własną drogę?! 🙂

    CYTRYMAK, czyli odświeżony makowiec

    Ciasto:

    150 g maku
    100 g wiórków kokosowych
    100 g mielonych migdałów albo orzechów włoskich
    100 g cukru pudru
    8 białek
    4 żółtka
    szczypta soli

    Krem:

    2 budynie śmietankowe
    350 ml mleka
    50 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    200 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    4 żółtka
    200 g miękkiego masła

    polewa czekoladowa (u mnie – biała)

    Suche składniki na ciasto (mak, kokos, migdały lub orzechy) mieszamy w misce.
    Ubijamy białka na sztywno, dodając szczyptę soli, a potem powoli dosypując cukru. Nie przerywając miksowania, dodajemy po żółtku, a potem stopniowo i delikatnie (na niskich obrotach miksera) dodajemy mieszankę suchych składników.

    Pieczemy ciasto w dwóch tortownicach średniej wielkości, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych lekko bułką tartą w 170 stopniach Celsjusza przez jakieś 20 minut.
    Studzimy, a w tym czasie robimy krem.

    Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki tej mieszanki, a resztę gotujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
    Mleko ze szklanki służy do rozrobienia budyniu oraz żółek. Gdy uzyskamy jednolity roztwór, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż zrobi się budyń.
    Studzimy.

    Masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zważy) i miksujemy na gładki krem.

    Upieczone ciasto przekładamy tak przygotowanym kremem. Na wierzchnią warstwę wylewamy polewę czekoladową. Chłodzimy w lodówce, aż masa zastygnie, co trwa minimum 2 godziny.

    Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już „przegryzie” – smakuje wtedy idealnie i na pewno będzie hitem niejednej świątecznej imprezy, bo ma w sobie lekkość, elegancję i szyk! 🙂

    Polecam gorąco – nie tylko w Święta! 🙂

  4. Ankaakna
    23 grudnia 2017 / 0:55

    Moje ulubione świąteczne ciasto to babciny przekładaniec cytrynowy z masą z kaszy manny.

  5. Olusia
    23 grudnia 2017 / 17:40

    Sernik wyszedł idealnie dziękuję ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2017 / 20:04

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  6. Anna
    24 grudnia 2017 / 17:29

    Kiedy święta nadchodzą, wszyscy goście się schodzą.
    Do stołu siadają i głośno gadają.
    Bo na stole coś tam stoi, co zachciankę każdego zaspokoi.
    Wtedy wujek był tak ciekawy, że zapytał gospodynię o sernik brązowawy.
    Gospodyni tak zaskoczona, zaczęła mówić o nim roztrzęsiona.
    I zaczęła powieść tak, że zaśpiewał nawet ptak.
    Moi drodzy, moi mili, co tym sernikiem się tak szczycili.
    „Sernik Oreo” się nazywa i do spróbowania wzywa..
    Co ma w sobie powiem Wam, może każdy zrobi sam.
    Na początek ciastka oreo z masłem trzeba zmiksować lecz pamiętaj by ich nie gotować.
    Nie zapomnij w formie je rozprowadzić i dobrze na spodzie ugładzić.
    Następnie twaróg z cukrem pudrem i masłem orzechowym zmiksuj tylko od zapachu nie sfiksuj.
    Dodaj ubitej na sztywno kremówki, wyłóż na spód i schowaj do lodówki
    Żeby sernik miał smak wspaniały, dodaj solony karmel doskonały.
    A na koniec do lodówki włóż, żeby był wart siedmiu mórz!
    najlepszy będzie schłodzony i wiórkami czekoladowymi ozdobiony.
    Przepis wyrecytowany, a sernik podany.
    Więc kawałek weź do ręki i niech miną Twoje lęki.
    Bo ten sernik działa cuda, że ominie Ciebie nuda.
    Dorośli ze względu na karmel go pokochają, a dzieci ze względu na ciastka oreo wzdychają.
    Na święta robi on furorę więc za robienie się jego biorę!

  7. ewa
    25 grudnia 2017 / 22:39

    Kiedy wyniki???

  8. Agnieszka
    27 grudnia 2017 / 10:15

    A wyniki konkursu to gdzie?

  9. Zoja
    27 grudnia 2017 / 23:56

    Sernik wyszedł idealnie !!! Goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2017 / 22:22

      Ogromnie się cieszę 🙂

  10. Elka
    10 stycznia 2018 / 23:44

    Sernik pychota super że mogłam do czegoś tak pysznego wykorzystać poświąteczne zapasy pierników 😉 Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2018 / 1:13

      Super, pozdrawiam 🙂

  11. Ola
    3 listopada 2020 / 11:10

    Na której półce piekarnika piec sernik – dolnej czy środkowej? 🙂

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2020 / 11:25

      Na środkowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 5 =