Wariacji na temat surówek z młodej kapusty na pewno jest wiele, jednak u nas najbardziej sprawdza się ta najprostsza ; ) Przyrządzenie jej jest błyskawiczne, a poza tym, że jest smaczna zawiera również bardzo dużo witamin. Często angażuję do jej przygotowania moją Córkę (zauważyłam, że jeśli sama coś przygotuje chętniej później to zjada, a nawet namawia do tego samego pozostałych domowników ; ) Polecam!!!
- 1/2 główki młodej kapusty (ok. 1/2 kg)
- 1-2 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem
- 1 spory pęczek koperku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb i poszatkować. Dodać szczyptę soli i odstawić pod przykryciem. W tym czasie młode cebulki oraz paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Umyty koperek posiekać. Dodać do kapusty i całość wygnieść dłonią lub dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać sok z cytryny, olej, cukier i pieprz. Ponownie wymieszać łyżką.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw