Twarogowe bułeczki niskowęglowodanowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Bardzo proste do przygotowania, z małej ilości składników, pyszne i pożywne. Z tych samych proporcji możecie również przygotować jeden, większy chleb. Pieczywo długo zachowuje świeżość. Polecam!!
Składniki (6 bułeczek):
- 500 g twarogu półtłustego
- 270 g płatków owsianych
- 30 g siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 80 g mieszanki posiekanych orzechów np. włoskich, pekan i i pestek słonecznika, dynii
- 3 jajka (wielkość L)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (masa będzie bardzo klejąca, najlepiej użyć robota kuchennego). Formować bułeczki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut.
Smacznego!
Inspiracja Cookidoo