Twarogowe bułeczki niskowęglowodanowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Bardzo proste do przygotowania, z małej ilości składników, pyszne i pożywne. Z tych samych proporcji możecie również przygotować jeden, większy chleb. Pieczywo długo zachowuje świeżość. Polecam!!

Składniki (6 bułeczek):
- 500 g twarogu półtłustego
- 270 g płatków owsianych
- 30 g siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 80 g mieszanki posiekanych orzechów np. włoskich, pekan i i pestek słonecznika, dynii
- 3 jajka (wielkość L)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (masa będzie bardzo klejąca, najlepiej użyć robota kuchennego). Formować bułeczki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut.
Smacznego!

Inspiracja Cookidoo
Pysznie wyglądają i skład super ❤️
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Mniam, chętnie przygarnę taką bułeczkę 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Chętnie wypróbuję 🙂
Autor
Polecam 🙂
Super buły 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Domowe pieczywo rządzi 🙂
Autor
Prawda 🙂
Mnie się bułeczki rozlały po całej blasze na jedną masę, nie mam termoobiegu, czy to przyczyna?
Autor
Pomimo braku termoobiegu (czy zwiększyła Pani temp. pieczenia?) nie powinny rozlać się na całą blachę. Czy korzystała Pani z prawdziwego twarogu, czy takiego z wiaderka? Być może to przyczyna zmiany konsystencji.
Pyszne bułki, bardzo syte.
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Mozna je mrozić?
Autor
Tak 🙂