Twarogowe bułeczki niskowęglowodanowe

Twarogowe bułeczki niskowęglowodanowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Bardzo proste do przygotowania, z małej ilości składników, pyszne i pożywne. Z tych samych proporcji możecie również przygotować jeden, większy chleb. Pieczywo długo zachowuje świeżość. Polecam!!

Bułeczki niskowęglowodanowe

Składniki (6 bułeczek):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 270 g płatków owsianych
  • 30 g siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 80 g mieszanki posiekanych orzechów np. włoskich, pekan i i pestek słonecznika, dynii
  • 3 jajka (wielkość L)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (masa będzie bardzo klejąca, najlepiej użyć robota kuchennego). Formować bułeczki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut.

Smacznego!

Bułki niskowęglowodanowe

Inspiracja Cookidoo

Komentarzy: 12

  1. Aga
    24 maja 2021 / 10:28

    Pysznie wyglądają i skład super ❤️

    • Marta
      Autor
      24 maja 2021 / 13:36

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Nati
    24 maja 2021 / 11:56

    Mniam, chętnie przygarnę taką bułeczkę 🙂

    • Marta
      Autor
      24 maja 2021 / 13:36

      🙂 🙂 🙂

  3. Domi
    24 maja 2021 / 14:28

    Chętnie wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 maja 2021 / 22:45

      Polecam 🙂

  4. Majka
    24 maja 2021 / 14:41

    Super buły 🙂

    • Marta
      Autor
      24 maja 2021 / 22:45

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  5. Malwina
    24 maja 2021 / 19:02

    Domowe pieczywo rządzi 🙂

    • Marta
      Autor
      24 maja 2021 / 22:45

      Prawda 🙂

  6. Magda
    29 maja 2021 / 16:22

    Mnie się bułeczki rozlały po całej blasze na jedną masę, nie mam termoobiegu, czy to przyczyna?

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:08

      Pomimo braku termoobiegu (czy zwiększyła Pani temp. pieczenia?) nie powinny rozlać się na całą blachę. Czy korzystała Pani z prawdziwego twarogu, czy takiego z wiaderka? Być może to przyczyna zmiany konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 + 16 =